Reakcije na odluku

Filmovi dobili potporu, ali nisu svi zadovoljni odlukom

Čuvalo
10.10.2012.
u 10:26

Bez financijske potpore ostali su filmovi Danisa Tanovića, Jasmina Durakovića, Nedžada Begovića, Namika Kabila, Harisa Pašovića...

Iako je Fondacija za kinematografiju iz proračuna za 2012. godinu usmjerila čak 1,310.000 KM javnih sredstava kao potporu filmovima, ona je izazvala veliko nezadovoljstvo kod pojedinih filmskih djelatnika iz Sarajeva. Žiri u sastavu Ahmed Imamović, Ahmed Burić, Dragan Komadina i Adis Bakrač odlučio je podržatii 21 projekt, ali bez financijske potpore ostali su filmovi Danisa Tanovića, Jasmina Durakovića, Nedžada Begovića, Namika Kabila, Nenada Dizdarevića i Harisa Pašovića. Na ovakvu odluku Fondacije javno su reagirali Duraković, Pašović i Kabil, negodujući zbog iste.

Loše odluke

- Ovo su loše odluke Fondacije za kinematografiju i time Fondacija sebe vodi k samoukidanju i doprinosi obezglavljivanju kulture u BiH - oštro je reagirao Pašović, koji je konkurirao s projektom “Nedjelja”. Sličnim tonom oglasio se i Kabil, koji je nezadovoljan rezultatom i načinom na koji mu je ta odluka priopćena.

- Rado ću se odazvati tijelima gonjenja i rasvijetliti činjenice o pokušaju podmićivanja moje malenkosti, - kazao je, uz ostalo Kabil u svome reagiranju.

“Svi koji su nezadovoljni radom stručnog žirija i odlukom Fondacije, imaju se pravo žaliti, ali nitko nema pravo koristiti javni prostor za klevetu i podmetanja. Upravni odbor zbog ovakvih podmetanja sigurno neće podnijeti ostavku, a niti će natječaj zbog toga biti poništen”.

Možda je cijelu situaciju najbolje objasnio redatelj Imamović rekavši: “Puno projekata, malo novca, a novac smo morali raspodijeliti. Ono što je vrlo bitno jeste da je rad Fondacije potpuno transparentan kako je došao novi Upravni odbor. Fondacija je podržala filmske projekte:

Boksačka legenda

“Most na Drini”, novi film Jasmile Žbanić sniman u Australiji i BiH, prvi domaći 3D animirani film “Ptice kao mi”, Faruka Šabanovića u kojem glasove posuđuju i dva oskarovca, “Ring života” - dokumentarac Zdenka Jurilja o boksačkoj legendi Georgeu Chuvalu, odnosno Juri Čuvalu, “Zehra i Fortuna” - uzbudljivi triler Pjera Žalice isprepleten oko sarajevske Hagade u opkoljenom Sarajevu, dugo očekivane debije Timura Makarevića i Ines Tanović, manjinsku koprodukciju prvaka rumunjskog novog vala i canneskog laureta Cristi Puiua i adaptaciju slovenskog hit romana “Čefurji raus”, u režiji pisca istoimenog romana Gorana Vojnovića.

- Raznolikost podržanih projekata upućuje na vibrantnost domaćeg filmskog sektora, te na stratešku podršku Fondacije za kinematografiju kako stalnom pomlađivanju filmske scene u zemlji tako i održavanju kontinuiteta rada etabliranih bh. filmskih autora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije