NOVA VLAST

Federacija (p)ostaje Dom jednog naroda

siroki
Zoran Grizelj
17.03.2011.
u 12:07

Uspostava vlasti bez jednoga naroda vodi nesporazumima i tenzijama između Hrvata i Bošnjaka unutar Federacije i paralizi države

Vrlo dramatično bilo je u desecima razgovora, komunikacija i susreta koji su uslijedili i nakon što je završena teška runda razgovora u utorak navečer u Uredu visokog predstavnika u Sarajevu gdje su čelnici dva HDZ-a odbacili posrednički prijedlog zamjenika visokog predstavnika Rodericka Moorea prema kojemu su trebali “predati” jednu hrvatsku poziciju u Vladi Federacije te jednu u Vijeću ministara BiH grupaciji stranaka SDP-u i SDA. Nakon toga jučer je uslijedila još teža komunikacija i susreti s američkim i europskim dužnosnicima predsjednika Dragana Čovića i Bože Ljubića koje se pokušalo uvjeriti da bi trebali popustiti i prihvatiti ovu ponudu.

Radije oporba

- Mi ni u jednoj varijanti ne možemo prihvatiti da pozicije u Vijeću ministara ili malo mjesta koja u Vladi Federacije pripadaju Hrvatima rasprodajemo i na taj način dodatno umanjimo hrvatsku političku poziciju što smo jasno kazali svim sugovornicima, rekao je Čović. Ljubić je dodao da ne dolazi u obzir trgovina hrvatskim pozicijama. - O svemu može biti pregovora, no ne i o dostojanstvu hrvatskog naroda, rekao je Ljubić. Čović i Ljubić isto su stajalište uputili izaslanicima EU-a, predstavnicima Europske pučke stranke, pojedinim europskim zemljama. Dodali su da neće popustiti i da će radije u oporbu nego trgovati narodnim pozicijama. “Naše je stajalište, ako se ne može dobiti petero članova Vlade u Federaciji od njih 17 i troje na razini Vijeća ministara, onda mi ne želimo sudjelovati u takvoj vlasti. Neka napravi vlast tko to misli da može napraviti i neka preuzme odgovornost rukovoditi takvom vlašću, rekao je Čović otkrivajući spremnost i na takav rasplet događaja. Prema njegovim riječima, uspostaviti vlast bez potpore većine Hrvata “donijelo bi puno bure u BiH”.

- Vlast se sigurno ne može uspostaviti na normalnim osnovama, ali o tome neka razmišljaju oni koji nas sprječavaju da kao legitimni predstavnici hrvatskog naroda popunimo hrvatska mjesta, objasnio je Čović.

Novi pritisak

Kada je okončano na desetke raznih načina uvjeravanja i pritisaka, kasno poslijepodne jučer uslijedio je ponovni poziv za susret političke četvorke predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, HDZ-a 1990. Bože Ljubića, SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije i SDA Halida Genjca, a u zgradi OHR-a su se glavnom pregovaraču, američkom diplomatu Rodericku Mooreu priključili i veleposlanici zemalja članica Vijeća za provedbu mira. Do zaključenja ovoga broja ovi susreti nisu okončani. Međunarodnoj zajednici iznimno je stalo kako bi se riješila ova ozbiljna kriza. Istodobno, platformaši su na jučerašnjem susretu u zgradi SDA najavili da će nastaviti s uspostavom vlasti sazivajući sjednicu krnjeg Doma naroda što su ranije kritizirali iz State Departmenta nazivajući takav skup nezakonitim, kao i sve njegove odluke. U međuvremenu je i Središnje izborno povjerenstvo BiH upozorilo da sudionici eventualnog današnjeg sastanka u Sarajevu nisu formalno izaslanici te da se takvim mogu smatrati i sve njihove eventualne odluke.

Ključne riječi

Komentara 7

AN
Ana33
15:35 17.03.2011.

Hrvatskim vođama: Ako \"popustite\" i propustite priliku, sad... Muslimani će vas ZA SVA VREMENA ugnjetavati!

AN
Ana33
15:39 17.03.2011.

Ugledajte se na Srbe... Nikad više Mujo neće \"zakidati\" srpske interese...

OL
oldday
15:21 17.03.2011.

Potpuno netočno predstavljanje istine i situacije! Krešiću - ovo izvješće je u najboljoj maniri Smiljka Šagolja!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?