SMS-ovi

Facebook preuzeo ulogu SMS poruka

Čestitke
02.04.2013.
u 09:42

Za Uskrs je poslano dvostruko manje SMS poruka nego što je to bilo za Božić

Upola manje čestitki preko SMS poruka razmijenjeno je među korisnicima mobilnog operatera HT Eronet za Uskrs nego što je to bilo za Božić. Naime, prema riječima glasnogovornika HT Eronet Vanje Gavrana, tijekom 30 i 31. ožujka (Velika subota i Uskrs) iz ovog mobilnog operatera poslano je 4,822.000 SMS poruka. Za Božić je (24., 25 i 26. prosinca) iz HT Eroneta poslano 8,150.000 SMS poruka, što je skoro pa dvostruko više. Iz tvrtke M:tel dobili smo podatak da je 31. ožujka poslano 2,057.674 SMS poruka.

E-mail popularniji


Prema Gavranovim riječima, uobičajeno je da se za Uskrs šalje manje SMS poruka nego za Božić. Za razliku od SMS poruka čija popularnost pomalo opada, slanje e-mail poruka je iz godine u godinu sve popularnije. Iz ovih podataka vidljivo je da se i građani BiH prilagođavaju svjetskim trendovima, odnosno sve više koriste internet, društvene mreže i e-mailovi, a sve manje mobilne telefone. Dijelom je tome razlog cijena mobilnih usluga u BiH za koje većina građana smatra da su preskupi, dok je drugi razlog činjenica da je internet sada postao dostupan svim građanima i u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. Društvene mreže su popularnije i od e-mailova budući da se za svega nekoliko sekundi i nekoliko klikova mišem čestitati može stotinama ljudi, i sve to potpuno besplatno. Facebook profili puni su statusa poput: “Sretan i blagoslovljen Uskrs”, “Umro je za nas, radujmo se njegovu uskrsnuću”, raznih vjerskih poruka, citata iz Biblije, ali i šaljivih rečenica koje su se samo nekoliko godina ranije masovno slale SMS porukama. Praksu čestitanja blagdana preko Facebook profila koriste i mnoge poznate osobe poput predsjednika država, ministara, glazbenika...

Poruke “bez duše”


Iako društvene mreže, kao i mobiteli, omogućavaju brže slanje čestitki, radi se uglavnom o masovnim čestitkama “bez duše” i hladnim, odnosno slanjem takvih poruka gubi se osjećaj prisnosti između pošiljatelja i primatelja poruke budući da je u ovim slučajevima pošiljatelj jedan, a primatelja na desetke ili čak stotine. Skoro se u potpunosti izgubila čar slanja čestitki poštom. Iako se danas smatra zastarjelim i najsporijim načinom čestitanja, otvaranje kuverte iz koje viri šareni komad papira ispisan rukopisom osobe koja je šalje u sebi krije posebnu draž i toplinu. Danas tradiciju ovakvog načina čestitanja blagdana u Bosni i Hercegovini čuvaju tek pojedine institucije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?