GRUPNA TUŽBA

Facebook mora platiti 20 mil. $ zbog korištenja privatnih podataka

facebook
Pixsell
27.08.2013.
u 15:46

Korisnici tvrde da je Facebook koristio njihove podatke u reklamama, bez njihove dozvole i naknade

Oko 614.000 korisnika Facebooka dobit će po 15 dolara odštete jer su njihovi osobni podaci bez njihove dozvole i naknade upotrijebljeni u reklamama, prenosi BBC. Ukupan iznos odštete je 20 milijuna dolara, a dio će dobiti i organizacije za zaštitu privatnosti.

Imena i fotografije oko 150 milijuna korisnika korištene su u takozvanim sponzoriranim pričama, reklamama koje se pojavljuju na zidovima korisnika, a promoviraju proizvode koje su njihovi prijatelji na toj društvenoj mreži "lajkali". Međutim, odštetu će dobiti samo oni koji su odgovorili na elektroničku poštu koju im je Facebook uputio ranije ove godine.

Sud u San Franciscu odluku je donio u ponedjeljak nakon što je petero korisnika 2011. godine podnijelo grupnu tužbu. Okružni sudac Richard Seeborg priznao je da je odšteta od 15 dolara relativno mala, no dodao je kako nije utvrđeno da je Facebook nedvojbeno prekršio zakon te da tužitelji nisu mogli dokazati da ih su značajno oštećeni.

Sud je procijenio da je Facebook na sponzoriranim pričama napravio profit od oko 73 milijuna dolara. Facebook prema presudi također mora korisnicima dati više informacija i veći nadzor nad korištenjem detalja o njima, a procjenjuje se da će taj potez Facebook koštati oko 145 milijuna dolara zarade od oglašavanja.

>> Nagodba - Facebook daje 10 mil. dolara u dobrotvorne svrhe

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?