ZA NEKE NEMA KRIZE

Elita u BiH naručuje porsche s cijenom većom od 360.000 KM

porse
VL FOTO
14.06.2010.
u 10:06

Za najpopularniji porscheov automobil u BiH, već naručeno 20 automobila, a još nije ni počela proizvodnja

Supersportska carra turbo vrijedna 356.000 KM, luksuzni porsche cayenne od 270.000 KM, udobni audi A-8 za čiji je užitak potrebno iskeširati 270.000 KM, samu neki od enormno skupih limenih ljubimaca, u kojim se daleko od štrajkova, neisplaćenih plaća, demagoških priče o ustavnim promjenama i izborima voza mala ali financijski moćna kasta građana BiH.

Ljubimci od 300.000 KM

U državi gdje se prosječna plaća kreće oko 750 KM i gdje se 90 posto vozača derutnim cestama vozi u automobilima prosječne starosti između 10 i 15 godina, postoji i skupina ljudi koji uživaju u automobilskom luksuzu. Dok se u Porscheovu industrijskom pogonu u Stuttgartu na automobilima sušio lak, iz BiH je stigla narudžbenica u kojoj ovlašteni distributer ove luksuzne automobilske marke naručuje 20 automobila tipa cayenne. U najvećem poduzeću za uvoz automobila u BiH - sarajevskoj ASA-Auto - kazali su nam da je tijekom prvih pet mjeseci ove godine prodano 12 luksuznih limuzina marke audi Q7 čija se vrijednost, zavisno od opreme, kreće od od 130.000 do 240.000 KM.

U istom razdoblju u ovom poduzeću prodane se dvije visokosofisticirane limuzine marke audi 8 čija se vrijednost penje i do 250.000 KM bez registracije i PDV-a. Od voditelja marketing službe u ASA-Autu i nekadašnjeg glasnogovornika Ureda visokog predstavnika Vedrana Peršića dobili smo podatak da je prodan i jedan skup model sportske izvedbe porschea carra, iako je najnovija linija uz glamoruzni spektakl promovirana prije mjesec dana. Učinke recesijskog udara o kojem bruji cijeli svijet nisu osjetili ni ljubitelji popularne marke automobila mercedes benz. Njihove salone i dalje obilaze kupci dubokog džepa koji svoj društveni status žele pokazati i kupnjom skupih mercedesovih automobilskih marki. U tvrtki Auto-line, ovlaštenom zastupniku mercedesa, napominju da im se u prvih pet mjeseci ove prodajne godine nije nitko javio u želji za kupovinom najskuplje marke automobila SLK mercedes.

Mercedes i dalje tražen

Kad se spomene podatak da su u pet mjeseci ove godine samo u ovoj kući kupljena 43 automobila, onda se radi o respektabilnom rezultatu u sadašnja krizna vremena. Od skupih modela najviše je tražen mercedes E klase, kojih je prodano 13 komada. Potom ih slijedi mercedes M i mercedes GLK i GL klase. Voditelj marketinške službe u Auto-line Dženita Grcić tvrdi kako su ipak zadovoljni rezultatima prodaje kad se usporede okolnosti u kojima se živi, premda u ovoj kući, kako kaže, pamte i puno bolja vremena. I dok rijetki i dalje plivaju u svom (ne)umjerenom luksuzu, statistička istraživanja pokazuju da se u BiH od prošle godine bilježi pad prodaje na tržištu luksuzne robe. U skladu sa svjetskim kretanjima, prodaja skupe robe, kao što su luksuzni satovi, nakit, proizvodi od kože i IT oprema, proživljavaju recesijske udare. Automobilska industrija također bilježi crne dane, međutim, cijene automobila se ne snižavaju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?