Večernjak otkriva

Ekskluzivno: Iskazi Igora Štimca i Rene Sinovčića u USKOK-u

Igor Štimac
Dino Stanin/PIXSELL
16.12.2011.
u 10:01

- Godinama sumnjam u namještanje. Razgovarao sam i s ljudima iz državne vlasti i obavještajne zajednice - istaknuo je Štimac istražiteljima.

Prva faza rasvjetljavanja najveće afere u povijesti hrvatskog nogometa je okončana. Nogometašima Varteksa, Sesveta i Međimurja (njih ukupno 15) izrečene su kazne zatvora do 10 mjeseci, a sudskom odlukom moraju vratiti 1,2 milijuna kuna koje su stekli namještajući utakmice Prve HNL. Prvoosumnjičeni Vinko Šaka, Dino Lalić i Admir Suljić, u postupku koji se zahuktao uhićenjima 8. lipnja 2010. godine, slove za mozgove korupcijske hobotnice koja nezaustavljivo širi krakove “carstvom” Vlatka Markovića, predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza.

Menadžerski trojac priznao je krivnju, vratio milijun eura, a blokirana im je i imovina u vrijednosti 750 tisuća eura.

Štimca ispitivali 45 min.

Dok Marković cijelo vrijeme, i kad je počela akcija Offside i sada nakon uhićenja Širića i Djedovića, odbacuje tvrdnje da je išta znao o namještanju ili mitu igračima i sucima, Večernjak je došao u posjed iskaza Igora Štimca, bivšeg reprezentativca i osvajača brončane medalje na Svjetskom prvenstvu 1998., te Rene Sinovčića, kontroverznog poduzetnika i dopredsjednika NK Zadra, istražiteljima USKOK-a.

- Već godinama sumnjam u namještanje utakmica. Sjećam se toga još od 2000. godine, kada sam zapravo s jednom grupom ljudi osnovao kladionicu Sport-tip i tada sam obavio nekoliko razgovora s ljudima visoko pozicioniranim u državnoj vlasti i obavještajnoj zajednici, znajući da će upravo doći do ovoga što se dogodilo sada. Osobno sam tada tražio da se rezultati 1. HNL maknu iz kladioničarskih ponuda u Hrvatskoj, ali to se nije dogodilo i rezultat sada imamo - rekao je Štimac USKOK-ovim istražiteljima. Ispitan je 23. lipnja prošle godine, 15 dana nakon što su u akciji USKOK-a i policije uhićeni sudionici afere “Offside”.

Tada je priznao kako poznaje neke od glavnih sudionika skandala. Jasmina Agića i Miljenka Mumleka sjeća se iz vremena kada su nastupali za reprezentaciju, a priznao je i poznanstvo s prvoosumnjičenim Vinkom Šakom. Njega, tvrdi, poznaje s utakmica, godinama se viđaju na terenima. Međutim, napominje kako nikada ni sa kim od navedenih osoba nije razgovarao o namještanju utakmica. Kada su mu istražitelji predočili telefonske transkripte između Vinka Šake i Marija Čižmeka (osuđen na deset mjeseci zatvora i povrat 20.500 eura) kojemu se Šaka u travnju prošle godine pohvalio kako sjedi sa Štimcem, bivši reprezentativac i kapetan vatrenih to nije zanijekao. Tvrdi kako je to sve istina, da je tada bio trener Zagreba i da su se on i Šaka susreli kod kampa NK Zagreba.

Zabranio klađenje

Nakon 45 minuta ispitivanja, Štimac je pušten, te je poručio:

- Tužan sam i nesretan što se ovo dogodilo, ali bilo je vrijeme da se dogodi.

Sljedeći dan u USKOK je pozvan i Reno Sinovčić, koji također kaže da nije povezan s namještanjem utakmica.

- Što se tiče klađenja u sportskim kladionicama, ja to svojim igračima i klupskim čelnicima ne dopuštam već dugi niz godina. Sjećam se da sam prije otprilike tri godine iz NK Zadra izbacio jednog trenera koji je odlazio u kladionicu. I danas ne znam da se bilo tko od igrača kladi, pa mi je sada, kada je počeo ovaj postupak, jako čudno da su igrači, unatoč mojim upozorenjima i zabranama, posjećivali kladionice - izjavio je Sinovčić.

Tvrdi da je žestoki protivnik klađenja, iako je njegova žena, zajedno s Tomislavom Rogićem, tadašnjim trenerom vratara Zadra, uplatila listić od 1000 kuna (to je priznala i sama) i zaradila 6-7 tisuća kuna.

- Točno je da je u mome stanu nađen listić na kojem su pogođeni svi rezultati. Taj listić prepisan je iz novina na putu iz Zadra u Zagreb. Listić je ispunila moja supruga Milena, a u društvu Tomislava Rogića svojoj supruzi ne zabranjujem da se kladi - mogu reći da je to moja pogreška - nastavlja zadarski menadžer.

Na pitanje zna li nešto o namještanju utakmice Varteks - Zadar u 29. kolu prošle sezone (završena je porazom Zadra 1:0), odgovorio je da nije kontaktirao sa službenim osobama varaždinske momčadi jer ih ne poznaje, a za Dalibora Zebića, tadašnjeg prvog trenera, tvrdi, nema nikakvih saznanja da je posjećivao kladionice i nikada ga nije obavijestio o tome da ima bilo kakve sumnje u namještanje.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije