motrenje bez kazni

EK nastavlja monitoring nad RH sve do 1. srpnja 2013.

štefal fuele (1)
Reuters/PIXSELL
Autor
Stojan de Prato
10.06.2011.
u 14:56

Ako Hrvatska zastane u ispunjavanju obveza, poslat ćemo joj pismo upozorenja, ali ne očekujem nikakve teškoće niti sumnjam da će Hrvatska svoje obveze ispuniti - rekao je Füle.

Europska komisija nastavit će motriti kako Hrvatska ispunjava pristupnim pregovorima preuzete obveze do dana ulaska u članstvo i nikakav se sustav motrenja nakon toga nadnevka, koji je EK zacrtala za 1. srpnja 2013. godine, a države članice trebaju ga potvrditi na summitu 24. ovoga mjeseca, ne predviđa naglasio je europski povjerenik za proširenje Štefan Füle.

- Bit će to mnogostran ustroj i temeljit će se na izvještaju o napretku koji će EK objaviti u listopadu, te potom na redovnome izvještaju o motrenju u jesen 2012. Uključit će okvir Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, niz posjeta stručnjaka iz država članica (tzv. "peer-missions") i redovne tablice motrenja (kakve se inače koriste za motrenje ispunjavanja obveza iz zaključenih poglavlja do ukupnoga završetka pregovora, op. a.).

Za poglavlja 23: Pravosuđe i temeljna prava te i uz njega povezana poglavlja 8: Tržišno natjecanje, i 24: Pravdu slobodu i sigurnost, priredi te se posebno motrenje i o njemu će EK izvještavati države članice svakih šest mjeseci.

- Bit će to zapleten sustav, ali unutar okvira onoga što smo vidjeli u prethodnim proširenjima. Ako Hrvatska zastane u ispunjavanju obveza, poslat ćemo joj pismo upozorenja, ali ne očekujem nikakve teškoće niti sumnjam da će Hrvatska svoje obveze ispuniti - rekao je Füle.

 

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?