Istraga

Egipatski liječnici operirali prosvjednike bez anestezije

egipat
NI Syndication/PIXSELL
12.04.2013.
u 12:35

Predsjedničko izvješće koje je "iscurilo" u javnost preporučuje istragu najvišeg vojničkog vrha

Liječnicima egipatske vojske naređeno je da ranjene prosvjednike operiraju bez anestezije u vojnoj bolnici u Kairu tijekom prošlogodišnjih prosvjeda, prenosi Guardian. Riječ je o istrazi koju je naredio trenutačni egipatski predsjednik Mohamed Morsi, a koje pokazuje kako su vojska i liječnici, osim nesavjesnog liječenja, tukli prosvjednike u bolnici.

Rezultati istraživanja, koji se odnose na ponašanje vojske tijekom sukoba u svibnju 2012. godine, najnovija su izvješća o kršenju ljudskih prava u Egiptu od početka 2011. i ustanka protiv svrgnutog Hosnija Mubaraka. Ranija izvješća navodila su da je vojska bila uključena u mučenja, ubijanja i prisilne nestanke tijekom ustanka.

Sada su izašli i novi detalji o mučenjima u vojnoj bolnici. Navodi se da su vojni liječnici na višim položajima naredili podređenima da ranjene prosvjednike operiraju bez anestetika ili sterilizacije, a u izvješću stoji da su liječnici, medicinske sestre i viši časnici pretukli neke od ranjenih prosvjednika. Također se tvrdi da je viši časnik naredio vojnicima da prosvjednike drže zaključane u podrumu.

– Ne mogu reći koliko je iznimno vrijedno ovo izvješće. Do danas nije bilo službenog državnog priznanja pretjerane upotrebe sile od strane policije ili vojske. Vojska je uvijek govorila da se stavlja na stranu prosvjednika i da nikada nisu ispalili metak protiv njih – rekao je Heba Morayef, direktor Human Rights Watch u Egiptu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?