Federalna Vlada

Efikasnijom naplatom poreza obećavaju povećati mirovine

Penzioneri
18.10.2013.
u 08:38

Mirovine bi od prvog mjeseca 2014. u FBiH trebale biti veće za pet posto

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić potpisao je jučer s predsjednikom Saveza udruženja umirovljenika FBiH Omerom Omerefendićem i predsjednikom Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH Ivom Kožulom sporazum kojim se konkretizira dogovor postignut tijekom pregovora vođenih prošlog mjeseca.

Isplata mirovina

Prema ovom sporazumu, Vlada FBiH i Federalni zavod mirovinsko-invalidskog osiguranja se obvezuju da će osigurati isplatu mirovina u 2013. godini na dostignutoj razini, što podrazumijeva saniranje deficita Federalnog zavoda MIO. Također, obvezuju se da će donijeti potrebne odluke i osigurati uvjete da od siječnja 2014. godine, mirovine u Federaciji budu povećane za pet posto. Federalna Vlada prihvatila je i obvezu da će, u najskorijem roku, Parlamentu FBiH predložiti dva seta zakona čija provedba treba osigurati poboljšavanje poslovnog ambijenta, jačanje fiskalne discipline, efikasniju naplatu poreza i doprinosa i borbu protiv rada na crno, poboljšanje položaja radnika, te borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. - S premijerom smo se dogovorili, a to je verificirala i Vlada FBiH, da će sva sredstva koja po toj osnovi budu prikupljena, jedno povjerenstvo Vlade, mirovinskog fonda i naših udruga pratiti i odmah ta sredstva usmjeravati u eventualno povećanje mirovina tijekom 2014. godine - kazao je Omerefendić. Nikšić konkretne aktivnosti kontrole i provjere gospodarskih subjekata najavljuje od 20. listopada. U te aktivnosti bit će, kako tvrdi, uključeni federalna i županijske inspekcijske službe, Porezna uprava FBiH, ali i policijske strukture. - Cilj nije ničije kažnjavanje, već da oni koji pružaju usluge budu u sustavu, da poslodavci budu u sustavu, jer je to i borba za prava radnika koji nekada rade u prilično nehumanim uvjetima, a poslodavci im ne uplaćuju doprinose - ističe Nikšić.

Realni strah

Međutim, postoji realni strah da će osim ovih kontrolnih mjera Vlada ubrzo posegnuti i za jednim od prijedloga koje je sačinila njezina radna skupina, a koji, između ostalog, uključuju povećanje određenih poreznih stopa. Zapravo, govori se o “diferenciranju” i “kategorizaciji” poreza, ali iza ovih riječi ne krije se ništa drugo nego dodatno opterećenje dijela građana i gospodarstva. Jer, ako je u pitanju samo uvođenje discipline u naplati poreza i doprinosa, postavlja se logično pitanje zašto to Vlada i sada ne radi, nego dopušta kaos u toj oblasti i najavljuje pravnu državu od ponedjeljka. Kao u najboljim skečevima nadrealista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?