KORAK NAPRIJED

Dva milijuna maraka za uklanjanje otpada u 37 općina Federacije

herceg
VL FOTO
23.09.2010.
u 09:59

Ugovor o suradnji jučer je svečano potpisan u zgradi federalne Vlade u Mostaru

U zgradi Vlade Federacije u Mostaru jučer je obavljeno potpisivanje ugovora o sufinanciranju čišćenja obala vodotoka na području deset općina Federacije BiH i grada Mostara. Uz gradonačelnika Mostara i načelnike općina Tomislavgrad, Neum, Široki Brijeg, Orašje, Odžak, Kiseljak, Grude, Livno, Konjic i Stolac koji su u ime svojih lokalnih zajednica potpisali ugovore s direktorom Fonda za zaštitu okoliša Safetom Harbinjom, svečanosti potpisivanja ugovora bio je nazočan i dr. Nevenko Herceg, federalni ministar okoliša i turizma, te članovi Upravnog odbora Fonda na čelu s mr. Perom Golužom.

Uklanjanje otpada

Potpisanim ugovorima dogovoreno je sufinanciranje čišćenja vodotoka od krutog otpada, izraslog šiblja i ostalog raslinja koje sprječava i usporava normalan tok te vrlo često izaziva izlijevanje i plavljenje okolnih terena vodom. Ovim projektom Fonda za zaštitu okoliša obuhvaćeno je ukupno 37 općina u Federaciji BiH. - Sufinanciramo ovaj projekt s dva milijuna maraka. Oko 50 posto građana nije obuhvaćeno sustavom kupljenja otpada i kroz ove aktivnosti želimo otkloniti ili umanjiti štetu koja nastaje bacanjem otpada u prirodu, rekao nam je ministar Herceg.

Preventivno djelovanje

Fond za zaštitu okoliša ovim projektom ne samo što djeluje na otklanjanju šteta u okolišu nego prije svega nastoji potaknuti preventivno djelovanje na očuvanju voda i flore i faune koja u njoj obitava. – Uz izravno otklanjanje već nastalih šteta na obalama vodotoka, ovim se projektom Fond uključuje u akciju podizanja razine opće svijesti društava o potrebi odgovornijeg ponašanja prema okolišu. Kako to podrazumijeva promjene u ponašanju svakog pojedinca, to je uključivanje lokalnih zajednica od iznimnog značenja budući da su upravo lokalne zajednice u najneposrednijem kontaktu sa svojim stanovništvom. 
Držimo da je suradnja s jedinicama lokalne samouprave najbolji način da se sustavno rješavaju pitanja održivog razvoja u kome je zaštita voda jedno od značajnijih pitanja, objasnio je federalni ministar okoliša i turizma izrazivši zadovoljstvo činjenicom da je i ovaj projekt potvrda spremnosti da se zajedničkim radom i suradnjom rješavaju pitanja zaštite okoliša. Treba spomenuti da je ovaj projekt u skladu s općim ciljevima strategije zaštite okoliša Federaciji BiH s akcijskim planom do 2018. godine koju je pripremilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a koja uz mjere otklanjanja već nastalih šteta u okolišu prioritet daje preventivnom djelovanju na očuvanju svih sastavnica okoliša, pa tako i voda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?