Promjena vlasti

Dva HDZ-a SDP i SBB određuju kandidate

Nermin Nikšić
10.12.2012.
u 16:38

Tijekom dana Budimiru stigao službeni zahtjev o kojemu se treba očitovati

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić informirao je jučer predsjednika FBiH Živka Budimira da mu je uputio službeni zahtjev za smjenu osam ministara u entitetskoj Vladi koji dolaze iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak. Nakon sastanka s Budimirom, Nikšić je novinarima kazao kako od predsjednika entiteta očekuje da u što skorijem roku, sukladno Ustavu FBiH, reagira na ovaj zahtjev.

Izvijestio i ministre

Iako se najavljivalo da bi Nikšić mogao tražiti smjenu samo četvorice ministara, on se ipak odlučio pokrenuti razrješenje svih osam ministara iz stranaka koje više nisu dio parlamentarne većine. Službeno je Nikšić zatražio smjenu Adila Osmanovića, ministra za izbjeglice i raseljene osobe (SDA), Salmira Kaplana, ministra kulture i sporta (SDA), Erdala Trhulja, ministra energetike, industrije i rudarstva (SDA), Sanjina Halimovića, ministra obrta i poduzetništva (SDA), Ante Krajine, ministra financija (HSP), Vjekoslava Čambera, ministra rada i socijalne politike (HSP), Jerke Ivakonovića Lijanovića, ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (Boljitak), i Milorada Bahilja, ministra trgovine (Boljitak). Nikšić je kazao kako je na sastanak s Budimirom došao jer nije želio da predsjednik FBiH saznaje iz novina i službenom poštom o zahtjevu za smjenu osam navedenih ministara. 
- Jutros sam telefonski razgovarao sa svim ministrima i oni su to saznali od mene.

Predsjednik FBiH je dobio službeni akt s prijedlogom za smjenu ministara u Vladi FBiH. Predao sam mu presliku tog akta. Očekujemo da, ako ne baš onako brzo kako je to bilo s Desnicom Radivojevićem, predsjednik FBiH što je brže moguće reagira, postupi sukladno Ustavu i donese odluku o smjeni ministara, kako bismo u razdoblju koje je pred nama počeli popunu Vlade koja bi odgovarala sastavu parlamentarne većine - kazao je Nikšić dodavši da on i Budimir očito imaju različite poglede, ali da im je zajedničko opredjeljenje da postupaju prema Ustavu. Vladajuća koalicija već ima imena osmorice novih ministara. Prema dogovoru, četvorica će biti iz redova dva HDZ-a, dok će jednu srpsku poziciju HDZ BiH ustupiti SNSD-u zbog pozicije koju su dobili u Vladi RS-a. HDZ-u bi, po ranijem dogovoru, trebali pripasti resori financija, poljoprivrede, obrta, trgovine i turizma. SBB BiH će dobiti tri resora. Budimir, pak, još vaga što će poduzeti.

Ostavka Nikšića?!

- Kada ga zaprimim, ja ću ga razmotriti i sve ono što ću uraditi bit će kao i do sada, sukladno Ustavu i štiteći ustavni poredak i interese građana Federacije BiH - kazao je Budimir. Uz činjenicu da nemaju potporu nove parlamentarne većine, Nikšić je zahtjev za smjenu osam ministara iz tri stranke obrazložio i njihovim opstruiranjem rada Vlade, što je posebno izraženo u zadnjih mjesec dana. Kao mogući izlaz iz krize, nova parlamentarna većina je kao posljednju opciju ostavila podnošenje ostavke od samoga premijera Nikšića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?