VIJEĆE MINISTARA

Državna vlast u BiH između rotacije i bošnjačke majorizacije

Lagumdžija
VL FOTO
08.06.2011.
u 10:16

Četiri pozicije bi po rotaciji trebale pripasti predstavnicima iz srpskog entiteta. Na taj bi način imali presudnu ulogu oko donošenja svih važnijih odluka na razini države BiH.

Osam mjeseci nakon izbora Bosna i Hercegovina nema naznaka kada će dobiti državnu vladu, a glavni je prijepor vezan za to hoće li hrvatske stranke dobiti sve tri pozicije u Vijeću ministara BiH ili će pak probošnjački SDP BiH i Stranka demokratske akcije uspjeti oteti jednu poziciju i time samostalno imati polovicu mjesta u državnoj vladi.

Želja za dominacijom

Upravo su na to predstavnike američke i europskih administracija u nekoliko navrata upozorili i hrvatski državni vrh Ivo Josipović i Jadranka Kosor. Na prijeporan način uspostavljena je i ranija Vlada Federacije BiH čiju legitimnost osporavaju hrvatske stranke, ali i Republika Srpska. Bošnjačke stranke traže pet od deset mjesta u Vijeću ministara, dok bi ostala mjesta pripala Srbima i Hrvatima čime se razotkriva želja za dominacijom na razini države nakon što su Federaciju podredili isključivo bošnjačkom interesu. S druge pak strane, doznaje se, srpske i hrvatske stranke odbacuju bilo kakvu mogućnost da bošnjačke stranke imaju polovicu mjesta u Vijeću ministara. Prema pouzdanim informacijama postoji načelni dogovor između ključnih hrvatskih stranaka, kojega je na izvjestan način jučer iznio i predsjednik RS-a Milorad Dodik u razgovoru s nizozemskim veleposlanikom Sweder van Voorts van Voorst kazavši da se Vijeće ministara može uspostaviti samo rotacijom. Na taj bi način bošnjačkim strankama pripale tri pozicije, Srbima četiri, a Hrvatima jedna premijerska i dvije ministarske.

Nema trgovine

Na taj bi se način do kraja ispoštovale odredbe o konstitutivnosti naroda. U javnim predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je mogućnost bilo kakve trgovine oko hrvatskih pozicija, dok pak lider bošnjačke koalicije SDP-SDA Zlatko Lagumdžija nakon ‘osvajanja’ Federacije ne odustaje od plana izbacivanja Hrvata i iz državne Vlade. Štoviše, u razgovorima s predstavnicima Europske unije i Sjedinjenih Država istaknuo je kako neće dopustiti da bošnjački blok platforme bude u manjini u Vijeću ministara. Uz sve to, Lagumdžija za sebe traži i poziciju ministra vanjskih poslova BiH, što Srbi zasigurno neće pristati jer je ta pozicija rezervirana za SDS.

Komentara 1

SO
sojka
15:55 09.06.2011.

Jbg.zlatna kasika pala u vodu davno vec ,a tako ce i ovi 5 ministarski mijesta.Malo se zapitajte kome 5 mijesta,kada imaju najmanje prostora za zivjeti...haha

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?