Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Državna vlada učinkovitija i više radi nego u normalnim uvjetima

Na desetak zasjedanja održanih nakon 3. listopada prošle godine državna vlada je donijela neke vrlo značajne odluke
02. ožujka 2011. u 09:07 0 komentara 2 prikaza
spiric
Foto: VL FOTO

Vijeće ministara BiH je u protekle četiri godine često bilo kritizirano zbog nedovoljne aktivnosti i lošeg učinka, pa je tim čudnije što se u tehničkom mandatu državna vlada „razradila“. Ekspeditivnost Vijeća ministara se u posljednjih nekoliko mjeseci značajno povećala, a moglo bi se reći da je u razdoblju nakon općih izbora Vijeće obavilo više posla nego u zadnjoj godini redovitog mandata.

Mjesečno dvije sjednice


Mjesečno se održavaju po dvije sjednice, što je više nego u nekim mjesecima za vrijeme proteklog četverogodišnjeg mandata. Na desetak zasjedanja održanih nakon 3. listopada prošle godine, državna vlada je donijela neke vrlo značajne odluke. Tijekom prošlog mjeseca, primjerice, ministri su se dva puta okupili na sjednicama i izvršili više imenovanja, pokrenuli inicijative za sklapanje dvadesetak bilateralnih ili multilateralnih sporazuma, uključujući i sporazume o kreditnim aranžmanima za izgradnju koridora Vc i modernizaciju bolnica u zemlji. Usvojena je i Odluka o osnivanju Foruma za razvoj i promociju poduzetništva u BiH, te više važnih pravilnika koji se odnose na sigurnost hrane i sprječavanje o suzbijanju životinjskih bolesti. Vijeće je na prijedlog Ministarstva sigurnosti donijelo i vrlo značajnu dopunu Odluke o preuzimanju poslova, objekata, sredstava za rad i zaposlenih između Ministarstva sigurnosti BiH, SIPA-e i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, čime se omogućava nastavak reforme policije.

Nemiri u Libiji

Uključila se državna vlada i u aktivnosti na izvlačenju bh. građana iz nemirima zahvaćene Libije, te pokrenula mnoge druge aktivnosti. Ono na čemu Vijeće ministara već mjesecima ne radi je priprema novih zakonskih prijedloga. Načelno je zauzet stav da takve aktivnosti ne bi bile svrsishodne, jer ne postoji parlamentarna većina koja bi razmatrala ponuđene zakonske nacrte. Upitno je što će biti i s međudržavnim sporazumima koji se nakon provedene procedure u Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH, gomilaju u parlamentarnoj proceduri.

Sve ovo ima ogromne posljedice na ugled Bosne i Hercegovine u Europi i svijetu, a upozorenja na hitnost rješavanja zastoja stižu sa svih strana.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.