STOP

Država kapitulirala - borba s huliganima izgubljena!

neredi
VL FOTO
09.10.2011.
u 12:02

Sličnu odluku u svibnju je donio i Poljski nogometni savez jer je ponašanje huligana na stadionima dovelo u pitanju organizaciju Europskog prvenstva

Odluka Odbora za normalizaciju Nogometnog saveza BiH o zabrani odlaska gostujućih navijača na utakmice Premijer lige i Kupa BiH do kraja tekuće polusezone - očekivani je slijed događaj nakon posljednjih nemilih scena na stadionima u Banjoj Luci, Mostaru i Sarajevu. Bolje spriječiti nego liječiti, tako bi se mogla opisati borba države koja je i ovaj put kapitulirala pred huliganima.

Bez zakona o sportu i sustavnog rješavanja navijačkih izgreda, druga odluka praktično nije ni moguća. Ovaj čin dugo je najavljivan, a kap koja je prelila čašu bila je prijateljska utakmica između Željezničara i Hajduka. Usput, Odbor je izrazio žaljenje HNK Hajduk i Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) zbog incidenata “koji ne mogu narušiti prijateljske odnose NS-a BiH i Hrvatskog nogometnog saveza”. Potez jest radikalan, ali samo se tako može izboriti sigurnost i da ponovno ne padne mrtva glava. Rješavanjem navijačkih nereda trebaju se pozabaviti mjerodavna policijska tijela, sudstvo, mediji... Ali kako to provesti u politički nesređenoj zemlji, gdje se događaji na političkoj sceni reflektiraju na stadione. U BiH se rat iz rovova prenio na tribine, a da apsurd bude veći, vode ga djeca koja su rođena u ili nakon rata. Za razliku od navijača u svijetu koji navijaju za svoje klubove, u nas je sve obojeno primitivizmom i nacionalizmom. Ljubav prema klubu je u drugom planu. Kakve će posljedice po domaći nogomet ima ti ova odluka? Rekli bismo nikakve. Kakav nogomet. Pa stadioni su ionako bili avetinjski pusti jer ovakva razina nogometa više ne privlači niti najzagriženije ljubitelje “najvažnije sporedne stvari na svijetu”, osim huligane kojima je to poligon za izljevanje mržnje. A o “miroljubivim” nazivima navijačkih skupina kao što su “Horde zla”, “Manijaci”, “Fukare”, “Robijaši”... da i ne govorimo.

Uloga medija je ovdje također važna. U svijetu se već dugo medijski ignoriraju izgrednici na sportskim terenima, a u novinama se ne objavljuju slike i informacije o njima. U ovdašnjim medijima sasvim suprotna slika. Huligani su medijske zvijezde, a ispadi na stadionima koriste se u političke svrhe.

S druge strane, bit će i konkretne koristi. Smanjit će se ogromni troškovi osiguranja utakmica. Specijalni policajci i zaštitari ostat će bez svojih dnevnica, a novac bi zauzvrat poželjno bilo uplatiti pučkim kuhinjama. I nije istina da je BiH jedina zemlja na svijetu koja je zabranila gostujuće navijače. Poljski nogometni savez u svibnju je donio sličnu odluku zbog huligana koji su opasno počeli prijetiti organizaciji Europskog prvenstva. I sama UEFA je u nekoliko navrata zabranjivala dolazak gostujućim navijačima na pojedine susrete. Francuska nogometna liga (LFP) donijela je odluku da se obje prvenstvene utakmice između PSG-a i Marseillea igrati bez nazočnosti gostujućih navijača. Slično je bilo u Italiji na utakmicama Rome i Napolija ili u Nizozemskoj amsterdamskog Ajaxa i rotterdamskog Feyenoorda...

Na koncu postavlja se pitanje tko će spriječiti pojedincu da neorganizirano kupi ulaznice za gradski derbi (Zrinjski - Velež ili Sarajevo - Željezničar) i ode na utakmicu i napravi nered. Nitko! To potvrđuju i riječi generalnog tajnika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Jasmina Bakovića koji je, na upit o sarajevskom derbiju, kazao: “Što se tiče utakmice Željezničar – Sarajevo, situacija je specifična. Gostujući simpatizeri ne moraju doći organizirano. Jednostavno, mogu kupiti ulaznice i sjesti na stadion. Ne dolaze iz drugoga grada. Zbog toga, to jeste zbog posebne situacije u kojoj se odigrava gradski derbi Odbor će imati sjednicu nekoliko dana uoči utakmice”.

Možda je za kraj ove priče najbolje citirati Ivicu Osima koji je kazao: “Ako ne možeš slobodno hodati po svojoj zemlji, ići na utakmice bez obzira na to jesi li navijač nekog kluba ili samo voliš nogomet, onda se stvarno moraš zabrinuti”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?