Vitez

Donirano 27 kontejnera za papir, PET ambalažu ...

novi kontejner
Zvonimir Čilić
25.01.2012.
u 10:36

Ovim donacijama Sida ima plan kojemu je cilj i proširenje usluge organiziranijeg odvoza smeća

Kao i mnoge druge sredine i Vitez ima problema sa smećem. Problemi su višestruki, mnogi tvrde i vrlo teško rješivi. Jer, problemi se “redaju“ - od nedostatka stalne i odgovarajuće deponije, pa preko divljih odlagališta na sve strane, neplaćanja odvoza smeća bez ikakvih sankcija pa do niske svijesti građana i niza drugih manjih i većih problema koje jednostavno JKP “Vitkom“, bez pomoći nadležnih struktura vlasti ali represivnih mjera, ne može riješiti.

Iskorak na tom planu je vrijedna donacija koju je općina Vitez dobila od švedske organizacije Sida. Riječ je o donaciji 27 kontejnera – 6 plavih za papir, 6 žutih za PET ambalažu i 15 za ostali otpad, a općina je dodatno kupila i 10 metalnih kanti za odlaganje pepela. Treba podsjetiti kako Vitez već skoro 15 godina nema centralno grijanje pa se većina građana grije na drva, a pepeo bačen u kontejnere često izaziva vatru koja uništava kontejnere a dim zagađuje zrak.

Ovim donacijama Sida ima plan koji, uz ostalo, ima za cilj i proširenje usluge za još kvalitetnijem i organiziranijem odvozu smeća. To potvrđuje i dodatna značajna financijska donacija za nabavu dva manja specijalizirana vozila za odvoz smeća koji su dodijeljeni općini Vitez. Vrijednost ove donacije je 180 tisuća eura., a prema zahtjevu donatora vlasnik kontejnera i specijaliziranih vozila je općina, a bit će predana na korištenje JKP “Vitkom“.

No, prema informacijama nadležnih službi i stručnjaka u ovoj oblasti, ove donacije znatno pomažu, ali neće riješiti probleme vezane za zbrinjavanje otpada. Mišljenje je stručnjaka kako je jedino pravo rješenje otvaranje pretovarnog punkta, odnosno pretovarne stanice za razvrstavanje otpada za tri susjedne općine – Travnik, Novi Travnik i Vitez. Jer, iskustva govore da je razvrstavanje otpada prvi korak ka pravilnom i racionalnom gospodarenju otpada. Otpad koji nema vrijednosti sekundarne sirovine, transportirao bi se u regionalni deponij Mokošnica.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?