najhumaniji zatvor

Dok Norveška čeka presudu Breivik uživa u luksuznom zatvoru

zatvor ila (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
23.08.2012.
u 07:56

Ćelije Haldena imaju kupatila s keramičkim pločicama i televizore ravnih ekrana, a u zatvoru ima čak i glazbeni studio s profesionalnom miksetom, u kojem zatvorenici mogu snimati glazbu i svirati na instrumentima

Norveški sud sutra će odlučiti je li Anders Behring Breivik (33), masovni ubojica u čijem ubilačkom pohodu je živote izgubilo 77 ljudi, bio uračunljiv u vrijeme napada na sjedište norveške vlade kao i u vrijeme masakra na Utoyi, a o toj odluci ovisit će i kazna koja će mu biti izrečena. Norvežani gotovo bez daha čekaju odluku sudskog vijeća o kojoj će ovisiti hoće li 33-godišnji anti-islamist provesti u zatvoru ili psihijatrijskoj ustanovi. U svakom slučaju, gotovo je sigurno kako će cijeli svoj život provesti zatvoren, a norveški zakonodavci potrudit će se da mu se kazna opetovano produžava i nakon isteka maksimalne kazne od 21 godinu.

U međuvremenu, dok Norvežani, 13 mjeseci nakon masakra, čekaju presudu objavljene su fotografije zatvora Ila u predgrađu Osla u kojemu je Breivik proveo vrijeme tijekom suđenja odnosno zatvora u kojemu je pritvoren već 13 mjeseci.

Njegova ćelija opremljena je prijenosnim računalom, a čini se kako 33-godišnjak može uživati i u mini teretani, a jedan od zatvora u koji bi ovaj masovni ubojica, koji je spremno preuzeo odgovornost za ubojstva i ponosno tvrdi kako je sve vrijeme jako dobro znao što čini, mogao biti poslan je zatvor Halden, poznat kao "najhumaniji zatvor na svijetu".

Norveška je na uređenje zatvora Halden, prenosi Blic, potrošila oko milijun dolara samo na murale, umjetničke fotografije i svjetlosne instalacije unutar zatvorskih zidina, kako bi osuđenicima boravak bio što ugodniji.

Ćelije Haldena imaju kupatila s keramičkim pločicama i televizore ravnih ekrana koji, eto, otežavaju zatvorenicima sakrivanje droge ili oružja. U zatvoru ima čak i glazbeni studio s profesionalnom miksetom, u kojem zatvorenici, odnosno "učenici", kako ih predavači nazivaju, mogu snimati glazbu i svirati na instrumentima. Ni na jednom od prozora u ovom zatvoru ne postoje rešetke.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije