POLITIKA

Dogovor lidera ključan ili BiH ide u novi ponor

sestorka
VL FOTO
30.04.2012.
u 10:48

- Trebamo konačno završiti priču “Sejdić-Finci“, za što načelno ne postoji niti jedan problem. Prihvaćam da se to polovinom svibnja stavi na dnevni red sastanka šestorke u Mostaru, kazao je Dodik

Sljedećih 15 dana ključni su za budućnost BiH. Sastanak lidera koji je planiran u Mostaru, u organizaciji HDZ-a BiH, okvirno 16. svibnja bit će velika poruka. Dogovor ili BiH ide u novi ponor.

Razgovori i pripreme

Prema našim informacijama proteklih dana i posebice ovoga tjedna bit će međusobni razgovori lidera šest političkih stranaka kako bi se sastanak što bolje pripremio, odnosno bolje rečeno kako bi se postigao dogovor oko ključnih pitanja, prije svega oko izmjena Ustava. Na sastanku u Mostaru ukoliko bude političkog konsenzusa bit će riješeno pitanje presude Sejdić-Finci i time konačno otvorena vrata BiH prema Europskoj uniji, no ukoliko dogovora ne bude sasvim je izvjesno da do kraja godine neće niti biti rješenja ovoga pitanja. - Velika su očekivanja od predstojećeg sastanka lidera. Europska unija želi dobiti pozitivan signal iz BiH, nudimo otvorena vrata, a sada je na BiH da pokaže može li, kazao je naš izvor iz međunarodne zajednice. Potvrda ovoga je i prošlotjedni sastanak čelnika SDP-a i SNSD-a Zlatka Lagumdžije i Milorada Dodika. Kazali su da će u sljedećih 15 dana nastojati postići kompromis o pitanju provedbe presude “Sejdić i Finci”.

- Trebamo konačno završiti priču “Sejdić-Finci“, za što načelno ne postoji niti jedan problem. Prihvaćam da se to polovinom svibnja stavi na dnevni red sastanka šestorke u Mostaru, kazao je Dodik. No, u pripremi dogovora u Mostaru otvorena su mnoga pitanja. Pored provedbe presude Sejdić-Finci, usvajanja državnog proračuna tu su i unutarnji problemi - rekonstrukcija Vlade Federacije BiH, vlast u Hercegbosanskoj županiji, Vijeće ministara BiH. Jedno bez drugog neće ići. Kako smo doznali iz SDP-a, rekonstrukcija Vlade Federacije BiH je moguća ali postoji jedna prepreka - SDA. SDP bi, kako naš sugovornik tvrdi, želio rekonstruiranu Vladu Federacije bez SDA, što povlači i pitanje Vijeća ministara BiH. Naime, čeka se glasovanje o proračunu u Zastupničkom domu, ukoliko SDA bude protiv, SDP bi pokrenuo pitanje smjene ministara SDA u Vijeću ministara BiH zbog blokade države. Ovakav plan je razmatran na najvišim razinama SDP-a, no ostavljena je mogućnost dogovora i sagledavanja situacije do sjednice na kojoj će biti raspravljano o proračunu. Sjednica bi trebala biti 7. ili 8. svibnja.

Nema nametanja rješenja

Za rekonstrukciju Vlade FBiH je i dio međunarodnih diplomata u Sarajevu, jer kako tvrde ovakvo stanje nikome ne odgovara. Marginaliziranjem Hrvata i gaženjem izbornog legitimiteta HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. nije se ništa dobilo - tek problemi. Predstavnici EU-a su preko svojih predstavnika, prije svega Petera Sorenesena tražili od lidera jamstva kako će dogovor u Mostaru biti pokretač pozitivnih pomaka, te riješiti pitanje promjene Ustava. Načelna obećanja su dobili, ali ključan je dogovor lidera. Kako doznajemo ukoliko postignu dogovor u Mostaru, sastanak u Bruxellesu je izvjestan, ukoliko ne - nema smisla. Sastanak je planiran krajem svibnja i na njega bi trebali ići svi lideri, članovi Predsjedništva BiH, državni premijer. Kako smo i objavili na nedavnoj sjednici PIC-a donesen je jasan zaključak, nema namatanja odluka, nema više korištenja bonnskih ovlasti - lideri se moraju sami dogovarati. Rješenja otvorenih pitanja prema Europskoj uniji, ali i unutar BiH su presudna, kako naš izvor tvrdi. ovo je možda posljednja prigoda za dogovor. Ukoliko ga ne bude, upitna je budućnost BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?