Glavna tema

Dodik razgovarao s lažnim Milanovićem

Milorad Dodik
08.05.2013.
u 09:38

Dodik je vjerovao da razgovara s premijerom Zoranom Milanovićem, ali je bio meta novinara

Pristojna tajnica u uredu Milorada Dodika razgovara sa Zorislavom Tokićem, navodnim tajnikom premijera Zorana Milanovića. Razgovor između njih dvoje uvertira je u skeč emisije “U zdrav mozak” čija je meta ovoga puta bio predsjednik RS-a. Tajnica ni ne sluteći da se radi o podvali, u međuvremenu spaja lažnog tajnika s predsjednikom Dodikom. Uskoro predsjednik Republike Srpske s njim opušteno razgovara, priznaje da intenzivno radi na skidanju kilograma, priprema košarkaški turnir...

Milanović u RS-u


Nakon toga tajnik najavljuje dolazak Zorana Milanoviću u posjet RS-u. Dodik gostoljubljivo obećava prase na inzistiranje tajnika, izlazak na Vrbas, a vodit će Zokija i u noćni život. Navodni tajnik ispituje ga i za lijepe žene, a Dodik uzvraća: “Banja Luka je po tome poznata”. Opušteni Milorad nešto kasnije lijepo razgovara i s Milanovićem, iskazuje gostoprimstvo. Milanović najavljuje dolazak Josipovića i predsjednik RS-a već postaje sumnjičav, a šlag na kraju bio je najava Mesićeva dolaska. - Ha, ha, je li neka zezancija u pitanju - upitao je Dodik i onda lagano priveo razgovor kraju pozdravivši svog sugovornika. Na podvale iz emisije “U zdrav mozak” nasjeli su brojni političari, estradnjaci, sportaši i druge javne osobe. Milorad Dodik je ipak zadržao pribranost, te je ne sumnjajući u osobu s druge strane telefona, bio gostoljubljiv i prijateljski nastrojen. Jučer, kada smo mi kontaktirali Dodikov ured, zatekli su nas jednako pristupačni djelatnici koji su nam objasnili da je predsjednik RS-a izvan ureda zamolivši nas da za izjavu nazovemo neki drugi dan. Koliko god oblik zabave u emisiji “U zdrav mozak” djelovao smiješno i zanimljivo, toliko je i opasan. Žrtve lažnih poziva često se distanciraju od javnosti, a bilo je i slučajeva samoubojstva, pa ovakve stvari osuđuju i mnogi stručnjaci jer se radi i o zloupotrebi osobe koju se svjesno vara. Jasno je da Dodik nije karakter osobe koja bi si zbog ovoga oduzela život, ali je takvih slučajeva bilo. Najjače je krajem 2012. odjeknula vijest o samoubojstvu medicinske sestre u Velikoj Britaniji nakon što su joj s radija Sidney voditeljica i voditelj smjestili lažni poziv u kojemu se voditeljica predstavila kao kraljica Elizabeta koju zanima zdravstveno stanje trudne vojvotkinje Kate Middleton.

Ljubazna sestra je dala potrebne odgovore i još preusmjerila poziv drugoj sestri koja je govorila o liječničkoj dokumentaciji. Nakon što se sve otkrilo, majka dvoje djece odlučila je počiniti samoubojstvo. Ista radiopostaja dobila je prvo upozorenje prije četiri godine kad je jedna adolescentica u programu bila nagovorena da otkrije kako je bila silovana s 12 godina, dok je njezina majka sve to slušala. Degutantna je svojedobno bila novinarka iz RH koja se za vrijeme potrage za pokojnom Antonijom Bilić lažno predstavljala kao policajka koja radi na slučaju samo da bi došla do podataka. Lažnog predstavljanja s određenim ciljem ima i u BiH. Nedavno je u ime reisa Kavazovića nepoznata osoba tražila novac od predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića za pomoć Islamskoj zajednici. Nakon što se Čović konzultirao s nekoliko ljudi iz reisovog ureda, ispostavilo se da se radi o lažnom predstavljanju i da ga je netko želio prevariti. Primjer iskorištavanja još jedne javne osobe iz BiH dogodio se i lani kada je osoba u ime umirovljenoga generala Armije Sefera Halilovića tražila novac za liječenje suborca i operaciju bubrega u Ljubljani. Naravno, Halilović je ubrzo demantirao da se o njemu radi, ali je prevarant nešto novca na kraju i prikupio.

Novčana kazna ili zatvor

Što se tiče slučaja lažnog predstavljanja, iz pravnih krugova su nam kazali da se radi o kaznenom djelu. Prema zakonu, ako se netko predstavlja kao službena ili vojna osoba, te pri tome sebi pribavi korist ili nekome nanese štetu, radi se o kaznenom djelu lažnog predstavljanja, a zapriječena je novčana ili zatvorska kazna do godinu dana. U jednom odvjetničkom uredu kazali su nam kako je teško špekulirati o tome radi li se u slučaju o Dodiku o kaznenom djelu, s obzirom da novinar nije išao s ciljem da pribavi neku koristi, ali zato ostaje upitno je li želio nanijeti štetu predsjedniku Republike Srpske. Neki idu dalje pa tvrde da je emisija “U zdrav mozak” izazvala svojevrsni međunarodni skandal. Nije poznato kakav je stav premijera Zorana Milanovića vezan uz ovaj slučaj, no u RS-u su zadovoljni nastupom svojeg premijera koji se i u ovom lažnom slučaju pokazao gostoljubivim.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?