DOBRA SURADNJA

Do kraja godine sporazum o granici BiH i Crne Gore

lagumdzija
27.08.2013.
u 12:23

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Igor Lukšić boravi u Sarajevu

- Očekujemo da bi do kraja godine mogao biti potpisan sporazum o međudržavnoj granici s Crnom Gorom, rekao je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija na konferenciji za novinare održanoj nakon današnjeg sastanka s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore Igorom Lukšićem.
\"Konstatirali smo da se proces koji se odvijao dugi niz godina privodi kraju, a to je da su naše ekspertne skupine okončale i privode kraju proces obilježavanja i zaključivanja sporazuma o međudržavnoj granici BiH i Crne Gore. Ako to po planu i dinamici privedemo kraju, očekujemo da bi do kraja godine mogao biti potpisan sporazum o međudržavnoj granici\", rekao je Lagumdžija, javlja Anadolija.

Na sastanku je razgovarano i o sporazumima za koje se očekuje da će biti potpisani do kraja godine, poput onog o zaštiti investicija, što bi dalo poticaj gospodarskoj suradnji. Lagumdžija je naglasio da BiH i Crna Gora imaju slične aspiracije kada je riječ o euroatlantskim integracijama i regionalnoj suradnji, te dodao da je poseban akcent stavljen na potpisivanje memoranduma o suradnji dvije zemlje na putu k Europskoj uniji u što kraćem roku.

\"Smatramo da je zaista ova godina u kojoj na neki način trebamo ponovno promovirati i dati dodatni poticaj regionalnoj suradnji u okviru zemalja zapadnog Balkana V6 kojima predsjeda Crna Gora. Trebalo bi se fokusirati na tri plana, što je zajednička suradnja u domenu izgradnje institucija, zatim zajedničkla suradnja u domenu potpore infrastrukturnim projektima u regiji, te ekonomska pitanja\", naglasio je Lagumdžija, dodavši da na današnjem sastanku nije bilo govora o svim otvorenim pitanjima, već je fokus bio na temama koje mogu dati konkretan rezultat.

\"Treba biti svjestan da nakon ulaska Hrvatske u EU predstoji sigurno desetak godina do sljedećeg proširenja. Bez obzira na to što će se svaka zemlja pojedinačno ocjenjivati, moramo biti svjesni da je jedini put da ubrzamo naše članstvo kroz različite vidove regionalne suradnje\", istaknuo je Lukšić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?