tragedija

Dječak klinički mrtav nakon što je našao i pojeo očeve heptanone

zadarska hitna
Dino Stanin/PIXSELL
20.07.2012.
u 09:00

Tijekom noći počeo je povraćati te su roditelji pred jutro pozvali hitnu pomoć. Već je imao pjege u očima koje upućuju na prestanak rada srca. Čeka se odluka kada će dijete isključiti s aparata u bolnici.

Dječačić od tri godine otrovao se u svome domu u Dubravi progutavši smrvljene heptanone koji pripadaju dječakovu ocu. Život mu je praktično već ugašen, a vitalne funkcije održavaju mu aparati na koje je prikopčan na Jedinici intenzivne skrbi KBC-a Zagreb.

Roditelji u Remetincu

Tomislav K. (37) i Jelena S. (30), dječakovi roditelji, uhićeni su te je protiv njih podnesena kaznena prijava zbog zapuštanja djeteta. Ispitani su u tužiteljstvu te im je određen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. S obzirom na to da dijete neće preživjeti, nakon isključenja aparata, neslužbeno doznajemo, bit će prijavljeni i za ubojstvo iz nehaja. Drama je počela 10. srpnja kada je dječačić progutao heptanone koji su bili pomiješani s instant-napitkom. Tijekom noći počeo je povraćati te su roditelji pred jutro pozvali hitnu pomoć koja ga je odvezla u bolnicu. Iako je liječnicima odmah bilo jasno o čemu se radi, neslužbeno doznajemo, o događaju nisu obavijestili policiju iako im je to službena dužnost. Nadležnu policijsku postaju, onu u Maksimiru, bolnica je tek 16. srpnja izvijestila da liječe dijete koje je progutalo heptanone.

U bolnici nam je rečeno da su na aparatima nestali i posljednji znaci moždane aktivnosti dječaka, a liječnici odgađaju postupak njihova isključenja nadajući se da će roditeljima biti dopušteno da ga još jednom vide.

Dječak je, kažu, stigao u bolnicu 11. srpnja, što je bilo prekasno jer je već imao pjege u očima koje upućuju na kliničku smrt i prestanak rada srca. Roditelji su, doznajemo, ispričali liječnicima da sumnjaju kako se njihov sin nagutao heptanona jer je otac u postupku liječenja od ovisnosti. Također su kazali da im se dijete cijelog dana činilo čudnim, no da im se, s obzirom na to da su heptanonsku terapiju držali daleko od mališanova dohvata, nije "upalila lampica", sve dok ga ujutro nisu našli u komatoznom stanju u krevetu. Dodatni problem jest i činjenica da liječnici KBC-a Zagreb, što su obvezni po zakonu, nisu odmah slučaj prijavili policiji, nego tek naknadno. Za takav postupak, kažu iz Jedinice intenzivnog liječenja, nemaju objašnjenja i tvrde da su se jednostavno usredotočili na liječenje djeteta. Komentar novog ravnatelja KBC-a Zlatka Giljevića o ovako grubom kršenju procedura nismo uspjeli dobiti jer se do objave teksta nije javljao na telefon. Sa zagrebačke Klinike za ovisnosti doznajemo da je mališanov otac primao višestruko manju dozu heptanona od one koju dobivaju ovisnici na početku terapije.

Sprečavanje zloporabe

Riječ je o 30 miligrama heptanona koji liječnici, da spriječe zloporabu, drobe i miješaju sa sokom u prahu te u paketićima daju pacijentima.

– Da je heptanon bio u tableti, dijete bi ga, zbog njegova gorkog okusa, zasigurno ispljunulo – komentirao je dr. Slavko Sakoman, šef Klinike za liječenje ovisnosti u KBC-u "Sestre milosrdnice". Kaže da sve ovisnike liječnici upozoravaju da terapiju trebaju držati izvan dohvata djece te da je ovo u nas prvi slučaj da se dijete otrovalo heptanonima.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar sultan46
sultan46
21:26 20.07.2012.

U pritvoru su radi utjecaja na svijedoke,,??? koje svijedoke??? Svi ovisnicima treba oduzeti djecu,,to je tuzno i zalosno ali je bolje za dijete,

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije