SRAMOTNO

Discipliniranje bh. diplomata najveći problem državnog vrha

predsjedništvo
VL FOTO
20.12.2010.
u 08:37

Vođenje tri zasebne umjesto jedne vanjske politike, ugrozilo ugled Bosne i Hercegovine

Discipliniranje bosanskohercegovačkih diplomata u svijetu bit će jedan od prioritetnih zadataka novog Predsjedištva BiH. Višegodišnja privatizacija bh. diplomacije i vođenje triju zasebnih umjesto jedne zajedničke vanjske politike, ozbiljno su ugrozili ugled države u svijetu.

Veći stupanj jedinstva

Nakon što je Predsjedništvo u svojim prvim istupima pokazalo znatno veći stupanj jedinstva nego prethodno, stvaraju se preduvjeti i za discipliniranje diplomata, pa i reorganizaciju diplomatsko-konzularne mreže BiH. Aktualni predsjedatelj Nebojša Radmanović i ranije je bio zagovornik preispitivanja opravdanosti sadašnjeg rasporeda diplomatskih predstavništava.

-Različita mišljenja u BiH imamo o tome da nam je preglomazna diplomatsko-konzularna mreža i da je neravnomjerno raspoređena. To nije baš jednostavno promijeniti i ukinuti veleposlanstva u zemljama koje su nam u određenom trenutku pomagale, dale besplatne objekte i drugu pomoć. To nije jednostavno, ali je potrebno, kako bismo izbjegli da u zemljama Zaljeva imamo veleposlanstva u skoro svakoj zemlji, a da u cijeloj Južnoj Americi nemamo niti jedno. O tome će i sadašnje državno Predsjedništvo morati razgovarati, naglašava Radmanović. Iako vrlo važan, to nije ključni problem bh. vanjske politike. Za vrijeme vladavine Svena Alkalaja u Ministarstvu vanjskih poslova BiH kulminirao je i problem neodgovarajućeg ponašanja pojedinih bh. diplomata. Predsjedatelj Radmanović ističe kako je to i veći problem od neracionalne diplomatske mreže.

Korak po korak

-Ne mogu BiH predstavljati veleposlanici tako što ću ja govoriti onima koji su Srbi, Komšić onima koji su Hrvati, a Izetbegović onima koji su Bošnjaci. BiH ima Ustav i sukladno njemu državu Bosnu i Hercegovinu predstavljaju veleposlanici onakvom kakva ona jest, a ne onako kako bi oni željeli. Pogotovo ne mogu pisati pisma, kako to neki rade, napadajući domaće političare po medijima. Ima mnogo problema oko toga i to zahtijeva jedan dugoročan konzistentan posao, ističe Radmanović najavljujući djelovanje “korak po korak”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?