Znanje na prodaju

Diplomski na prodaji za 150 KM, dok doktorski košta ‘samo’ 400 KM

Studiranje
23.07.2012.
u 09:39

Popularna je internetska stranica koja nudi 10.000 gotovih radova za klijente s prostora bivše Jugoslavije

U vrijeme sveopćeg konzumizma, kada je sve na prodaju, ne treba čuditi kako je na prodaju i znanje. Mali oglasi, ali i internetske stranice prepune su oglašivača koji nude svoje intelektualne usluge u pisanju maturskih, seminarskih pa i diplomskih radova o temi koju već odaberete.

Tehničko oblikovanje

Radovi se ocjenjuju po broju stranica, treba li ih kucati, koliko primjeraka, te koliki je zadani vremenski rok. Neki se bave svime, od prikupljanja literature pa sve do slanja gotovog rada profesoru, dok drugi rade samo tehničko oblikovanje - sređivanje metodološki i lektoriranje. Tako, prema nekim informacijama, rad po stranici se računa od 1 do 1,5 KM, ako se rad samo pretipkava. Kada ga ta neka druga osoba piše, onda računaju i do 2 do 2,5 KM po stranici. Također, kako nam je kazala osoba koja se i sama bavila ovim poslom, za korekturu i lekturu naplaćivala je od 1,5 do 2,5 KM, jer je, kako je kazala, velik opseg posla. Osim toga, može se dogovoriti i fiksna cijena, koja izađe od 150 do 200 KM. Što se osobe iz našeg članka tiče, najviše su joj se javljali studenti s Filozofskog fakulteta i FPMOZ-a. Javili smo se i na broj iz oglasa, u kojem nam je osoba iza telefonske slušalice kazala kako piše seminarske radove za 30 KM, ako ima literature, a 40 KM ako nema. Što se tiče završnih radova, oni stoje 120 KM. Osim pojedinaca, iza ovog svojevrsnog biznisa stoje i cijele skupine ljudi koje godinama uspješno brinu da svi njihovi klijenti svoje radove dobiju na vrijeme, te budu zadovoljni s njima. Tako jedan internetski portal nudi svoje usluge za četiri države na prostoru bivše Jugoslavije. U ponudi ima beskrajno mnoštvo gotovih tema, a usputno možete i naručiti svoj rad. Napomene trebate poslati preko e-maila, a razgovor s vrši isključivo internetom. Imaju i prigodnu akciju koja je u tijeku, a mogu je koristiti stanovnici Srbije, Hrvatske, Crne Gore te BiH. Za korisnike iz BiH (i to iz RS-a) cijena paketa od tri urađena i otkucana seminarska rada je 24 KM i novac se uplaćuje na tekući račun iz Banje Luke u NLB banci. Također stoji, da se detalji oko uplate mogu dobiti preko e-maila.

Gotovi radovi

Na njihovoj web-stranici može se naći 10.000 seminarskih radova, a koje možete pretražiti jednostavnim klikom. Pokušali smo doći do informacija, ali su nam pristojno odgovorili kako je to što pitamo - poslovna tajna. Zato smo se poslužili s onim što je javno. U e-shopovima tako možete kupiti gotove radove. Osim diplomskih, jedan magistarski rad (!) od 70 i nešto stranica stoji oko 87 eura. Začuđuje i činjenica da kad upišete u pretragu “doktorski” izbaci dva rada, a jedan od 250 stranica stoji (tek) 210 eura!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?