Londonski uspjeh

Diana Brekalo nastupila s kraljevskom filharmonijom

Diana Brekalo
Arhiva VL
12.04.2011.
u 18:29

Naša uspješna pijanistica odsvirala je dva koncerta u jednoj večeri, što je za solista izuzetno naporno

Diana Brekalo, pijanistica hrvatskog podrijetla koja izuzetno brzo osvaja svjetsku umjetničku scenu, održala je jučer koncert s Londonskim Kraljevskim filharmonijskim orkestrom u Cadogan Hallu, što je inače nedostižan san mnogim priznatim glazbenicima.

Pod ravnanjem dirigenta Robertasa Šervenikasa izvela je dva koncerta: praizvedbu klavirskog koncerta engleskog kompozitora Petera Fribbinsa i Koncert br.1 za klavir, trubu i gudače Dimitrija Schostakovicha zajedno s trubačicom Angelom Whelan. Istu večer su izvedena još dva djela Uvertira za Egmonta i Simfonia br. 8 L.W. Beethovena. Diana Brekalo je svojom briljantnom, virtuoznom izvedbom i odličnom koordinacijom s orkestrom, te sigurnošću i istovremeno ležernošću pokazala svoju suverenost i popunu glazbenu zrelost što karakterizira velike umjetnike svjetske glazbene scene.

Koncert se održao pod okriljem Veleposlanstva Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske.,a koncertu je nazočiio i veleposlanik Republike Hrvatske u Londonu dr. sc. Ivica Tomić. Dvorana Cadogan Holla je bila do kraja ispunjena, a poslije koncerta mnogi su stajali u redu koji su htjeli dobiti autogram ili se fotografirati s Dianom Brekalo. Ovo je velik i značajan trenutak u karijeri Diane Brekalo i ujedno veliko priznanje za ovu mladu pianisticu koja je nositeljica i Večernjakove domovnice. Ne samo što je prestižno nastupiti s vodećim svjetskim orkestrom značajno je ukazano povjerenje kompozitora Petera Fribbinsa čija se djela izvode u Velikoj Britaniji kao i u cijeloj Europi. Kako navodi na svojoj internetsko stranici Peter Fribbins je imao samo dvadeset godina kada je izvedena u Italiji njegova prva opera Anna Bella nastala u suradnji s Nijemcem Wernerom Henzeom . Ideja za subotnji koncert javila se nakon što je Peter Fribbins slušao izvedbu Diane Brekalo

Rachmaninovog 3.klavirskog koncerta 22. svibnja prošle godine s Simfonijskim orkestrom Epsom u Londonu. Bio je oduševljen Dianinom interpretacijom i odmah je izrazio želju da napiše jedan koncert za Dianu, što je Diana s oduševljenjem prihvatila. Još jedna posebnost karakterizira subotnji koncert. Zapravo Diana je svirala dva koncerta što je neuobičajeno da isti solist svira dva koncerta za jednu večer. To sigurno predstavlja veliku snagu i njenu izuzetnu sposobnost koncentracije kao i glazbenu zrelost. Interesantno je da je kocert Schostakovicha br. 1 prvi put javno izvodila prije deset godina. Diana Brekalo koju smo upoznali kao srdačnu i neposrednu osobu na finalnoj večeri Večernjakove domovnice u Bad Homburgu gdje se publici predstavila s kratkom izvedbom Prokofieve Etuide br. 1

Nedavno je održala i gala humanitarni koncert u Stuttgartu za potrebe dječijeg hospicija na kojem je izvela i klavirski koncert Johanesa Brahmsa.  Inače je Diana Brekalo prve korake u glazbi napravila u Stuttgartu, gdje je vrlo rano uočen njezin glazbeni talent i kao čudo od djeteta postala dobitnica niza glazbenih nagrada. Najvišu akademsku i umjetničku titulu Masterof Musice je postigla na renomiranoj Guildhall School of Music and Drama u Londonu. Trenutno je pored stalnih nastupa angažirana kao Artist na Residence Middlesex University u Londonu . Ove godine je dobila još jedan za Dianu Brekalo značajan poziv. U svijetu poznati avangardist, osnivač i prvi direktor Zagrebačkog bienala maestro Milko Kelemen je Dianu pozvao da sudjeluje na manifestaciji Dani Milka Kelemena u Podravskoj Slatini, koja će se održati u prosincu 2011.  

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?