Obljetnica 11. rujna

Devet godina poslije: Rat protiv terorista daleko je od svoga kraja

blizanci (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/9
11.09.2010.
u 18:00

Ispred sveučilišta u Malibuu u zemlju je zabodeno 2977 američkih zastava za poginule, pa i pakistanska za stradale muslimane.

Američki politički vrh i stotine tisuća građana na različite su načine obilježili devetu godišnjicu terorističkih napada na New York i Washington u kojima je 11. rujna 2001. godine poginulo 2977 ljudi, a šest tisuća je ozlijeđeno. Ispred sveučilišta Malibu tako je na travnjaku zabodeno točno toliko američkih zastava koliko je bilo žrtava.

– Vrijeme prolazi, ali ne i naša sjećanja na jedan od najtužnijih dana u američkoj povijesti. Nikada nećemo zaboraviti naše najmilije koji su živote izgubili zbog smrtonosnog pohoda terorista – poručio je Michael Bloomberg, gradonačelnik New Yorka, na komemoraciji koja je počela u 8.46 sati na Ground Zero, točno u vrijeme kad je prvi oteti zrakoplov udario u sjeverni toranj WTC-a.

>>I muslimani su se molili u srušenom WTC-u

>>Pastor Terry Jones: Definitivno odustajem od spaljivanja Kur'ana

Prva dama u Pennsylvaniji

Tišinu sunčanog rujanskog jutra u New Yorku jučer su prekinuli zvukovi gradskih sirena s kojima se građane pozvalo na odavanje minute počasti. Na newyoršku komemoraciju došao je američki potpredsjednik Joe Biden, a Barack Obama bio je u Pentagonu, gdje je prije devet godina treći zrakoplov kojim su upravljali teroristi Al-Qa’ide usmrtio 184 osobe.

– Proglasio sam 11. rujna Nacionalnim danom sjećanja i služenja zajednici i devet godina poslije poručujem da nikada nećemo zaboraviti što se dogodilo tog dana i sve one koji su poginuli – rekao je Obama.

Prva dama Michelle Obama i Laura Bush, supruga bivšeg predsjednika, nazočile su komemoraciji u Pennsylvaniji na mjestu gdje se u polje srušio četvrti zrakoplov nakon što su putnici napali teroriste.

Devet godina poslije, Amerika i svijet još uvijek ne znaju potpunu istinu o terorističkim napadima.

Osama nedostižan pravdi

Glavni krivac Osama bin Ladin nije uhićen, a završetak rata u Iraku ne može se nazvati pobjedom dok u Afganistanu i dalje ginu američki vojnici.

Inače, obljetnica je prigoda i za prisjećanje na sve apsurde tragedije iz 2001. Mnogi ne znaju da je na 17. katu južnog tornja WTC-a bila soba za molitvu islamskih vjernika, a u samim Blizancima 11. je rujna poginulo šezdesetak muslimana.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?