Naslovnica

Derotacijskim korzetom liječe krivu kralješnicu

Nužno je pravodobno otkrivanje skolioze i odgovarajući tretman. Tako se izbjegava operativni zahvat i svi rizici koje on donosi
10. siječnja 2013. u 11:39 0 komentara 1893 prikaza
Perinović

Tim ortotičara Otto Bock Sarajevo, pod vodstvom dr, Mirjane Kordić – Močević, već deset godina surađuje s dr. Davorom Perinovićem na području konzervativne ortopedije i ortotike, s posebnim naglaskom na tretman skolioza. Naime, dr. Davor Perinović razvio je metodu uzimanja otisaka za individualnu izradu ortoze u korigiranom derotacijskom položaju. Ova metoda, koju koristi dr. Perinović, dovodi do korekcije rotacije kralješka i tako utječe na osnovni uzrok nastanka većine skolioza.

Suradnja s Otto Bockom

U stalnoj suradnji s timom koji uspješno vodi dr. Mirjana Kordić-Močević, dr. Davor Perinović je postigao izuzetne rezultate koji su vidljivi već od prvih godina. Ovaj napredak postignut je primjenom individualnih derotacijskih tehnika koje ovise o vrsti promjena kod pacijenta. Prema riječima dr. Davora Perinovića, za postizanje kvalitetnih rezultata nužno je pravodobno otkrivanje problema skolioze te odgovarajući konzervativni tretman. Na taj način izbjegava se operativni zahvat i svi rizici koje on donosi. Konzervativno liječenje skolioze kreće se u dva osnovna smjera-pomoću korzeta i fizikalnom terapijom. Derotacijski korzet je nužno terapijsko sredstvo kod svih iskrivljenja kralješnice većih od 20 stupnjeva. Uz pomoć derotacijskih korzeta na čijim usavršavanjima je proteklih godina radio dr. Perinović i Otto Bock, već na samom početku moguće je znatno reducirati iskrivljenje. Inače, dr. Perinović se problematikom skolioza bavi već četrdeset godina.

Problemi kod djece

- Prva istraživanja vezana uz skolioze radio sam još dok sam bio student medicine, sedamdesetih godina. Prema podacima iz sistematskih pregleda školske djece, čak 60 posto djece danas ima problema s kralježnicom. Nevjerojatno je koliko djece danas ima problema s kralješnicom. Ako se vratim unazad tridesetak godina, tijekom jednog mjeseca imali smo na klinici oko pet slučajeva skolioze. To je tada bilo zvono za uzbunu, sazivani su sastanci liječničkog povjerenstva kojima su nazočili i profesori tjelesnog odgoja. Danas se događa da samo u jednom danu imamo pet šest slučajeva oboljenja od skolioze, naglašava dr. Perinović te dodaje kako je kod nekih pacijenata korekcija iskrivljenja u korzetu iznosila čak i do 45 stupnjeva.

Prema njegovim riječima izrada odgovarajućeg korzeta nije jednostavna. Njegova učinkovitost zavisi i od drugi čimbenika, no u svakom slučaju važno je spomenuti da su korektivni derotacijski korzeti do sada pokazali znatno bolje rezultate od navedenih u stručnoj literaturi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.