Naša starina

Dani raštike

Raštika
04.11.2012.
u 10:50

Po ocjeni žirija, najbolju raštiku pripremili su kuhari Udruge Stap

- Ovo je fantastično, ovo je specijalitet s hercegovačkom dušom - kazao je Jozo Bogdan, vlasnik širokobriješkog Feala, koji je u društvu prijatelja, hercegovačkih gospodarstvenika, kušao raštiku s janjetinom, na prvoj Raštikijadi, kulunarskom turniru održanom u dojmljivim prostorima seoskog imanja Marića gaj, nadomak grudskog restorana Kiwi.

Ta raštika s janjetinom osvojila je drugo mjesto, a pripremili su je Blagica Soldo i Marko Čuljak, kuhari širokobriješkog hotela Park. Oni su nam otkrili recept svog ukusnog jela: jedan dio raštike je iz Sovića, drugi iz Ledinca, a mlada janjetina treba biti od ženskog janjeta!


Hercegovačka gastronomija


U ocjenjivačkom sudu koji je odlučivao o pobjednicima bili su Ljubo Jurčić, ugledni ekonomski analitičar, Ljubo Grizelj, grudski gradonačelnik, Davorin Medić, Dragan Zadro i Ivica Matić. Odlučili su da prvo mjesto na kulinarskom turniru, na kojem se natjecalo 10 kuharskih ekipa, pripadne Ivici i Mirku Mariću, ljubuškom kulinarskom dvojcu Udruge Stap. Davorin Medić otkrio je recept pobjedničkog jela prvog izdanja Raštikijade: “Raštika mora biti uzgojena na zemlji crvenici u škrtom hercegovačkom kamenjaru, uzgojena ekološki na stajskom gnojivu. Spravlja se s četiri vrste svježeg domaćeg mesa, a to su janjetina, svinjetina, teletina i junetina, te s dvije vrste suhog mesa - svinjetine i govedine, uz dodatak geršla, svinjske masti i krupne soli. Voda u kojoj se sve to kuha mora biti iz čatrnje, kuha se ujutro, a jede navečer. I to s kukuruznim kruhom. Treće mjesto pripalo je grudskom kulinarskom dvojcu “Veseli Luka” - Gali Aliloviću i Miri Mariću. I njihova raštika s mesom bila je za prste oblizati. Tomo i Zdravka Marić, vlasnici impresivnog seoskog imanja Marića gaj, koji na najljepši način promoviraju seoski turizam i hercegovačku gastronomsku ponudu, bili su više nego zadovoljni prvim izdanjem Raštikijade.


Promovirati raštiku

- Oduševljen sam kvalitetom spremljenih jela s raštikom, kao i brojni posjetitelji. Posebno se zahvaljujem prijateljima iz seoskog agroturizma ‘Katičić - Dubrovačko primorje’ iz Slanog, koji su kuhali na drva, i od žirija proglašeni najšarmantnijom ekipom. Brojnim posjetiteljima dopala se i izložba hercegovačkog duhana, ‘škije’, a na najljepši način pokazalo se kako se slavonska pjesma u izvođenju tamburaškog sastava Đeram odlično slaže s hercegovačkom raštikom. A o gangi i raštici da i ne govorimo. I kulinarska ekipa iz Slavonskog Broda oduševila je svojim kulinarskim pristupom hercegovačkoj raštici, oduševljen je Tomo Marić. Miljenko Mićo Crnjac, vlasnik i hotela Park, čiji su kuhari osvojili drugo mjesto na prvoj Raštikijadi, slaže se s Tomom Marićem da raštiku, zeljastu biljku kojoj je hercegovačka crvenica plodno tlo, valja što intenzivnije promovirati. Uz obilje hercegovačkog sunca može se vrlo uspješno uzgajati na ekološki način. Uz slavonske i hercegovačke pjesme vino se točilo, grlo se močilo, sve u slavu hercegovačke raštike koja je othranila naraštaje Hercegovaca. Drugo izdanje Raštikijade bit će održano sljedeće godine, 2. studenoga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?