Čipka iz Vareša

Dani čipkarstva BiH – Dijalog žena ostvaren nitima

Čipka
Željka Mihaljević
06.06.2013.
u 12:54

Čipka iz Vareša već se našla u postavu izložbe u muzeju Karmela svetoga Ilije pod nazivom narodna nošnja i nakit Hrvata, Bošnjaka i Srba u BiH

Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u BiH “Stećak” iz Prisoja, općina Tomislavgrad, u petak i subotu u Duhovnom centru Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru organizira ‘Dane čipkarstva BiH - Dijalog žena ostvaren nitima’. Želja organizatora je afirmirati i skrenuti pozornost na bh. tehnike čipkarstva, a ovaj događaj je prva manifestacija takve vrste u BiH u kojoj je šira javnost nedovoljno upoznata s čipkarstvom, jer se o izradi čipke malo govorilo.

Također, kako organizatori ističu, nije bilo ni sustavnih stručnih ni znanstvenih istraživanja. Premda se tehnika čipke najviše veže uz ukras na tradicijskoj odjeći, osobito ženskoj, dvije su se čipkarske tehnike razvile u izradu samostalnih predmeta od čipke, kao što su stolnjaci, razni ukrasi za namještaj, ili su poput slika stavljeni u različitim okvirima na zid.

Dvije čipkarske tehnike, keranje i necanje, svojom ljepotom i načinom izrade zavrijedile su pozornost i afirmaciju i u domaćoj i u svjetskoj javnosti, što je i bio poticaj Udruzi “Stećak“ da na spomenuti način doprinese očuvanju i promicanju tehnika čipkarstva. Bit će to ujedno i afirmacija rada bh. žena, te doprinos njihovom dijalogu u razmjeni iskustava u izradi čipke i pomoći kod plasiranja čipke na tržište čime bi se povećala i njihova ekonomska neovisnost.

Tako će na prvim Danima čipkarstva u Bosni i Hercegovini sudjelovati žene iz raznih udruga iz BiH.

Uz ostalo, čipka iz Vareša već se našla u postavu izložbe u muzeju Karmela sv. Ilije pod nazivom narodna nošnja i nakit Hrvata, Bošnjaka i Srba u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?