Sjednica Doma naroda

Danas odluka o smjenama ministara

Parlament
22.10.2012.
u 08:55

Ishod glasovanja o ministrima SDA odredit će novu parlamentarnu većinu

Nakon burnog tjedna političkih zbivanja, sastanaka lidera pojedinih stranaka, dogovora i pokušaja postizanja kompromisa oko vlasti, već danas će politička slika biti bitno jasnija, Naime, i današnji dan bi mogao biti odlučujući za vlast u BiH, barem što se tiče stranaka koje će činiti vlast iduće dvije godine na razini države, te koalicija koji će odrediti daljnji put BiH. Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sulejman Tihić sazvao je 21. sjednicu Doma naroda za danas u 11 sati.

Ključna točka

Odmah nakon usvajanja zapisnika s prošle sjednice i zastupničkih pitanja, dolazi ključna točka dnevnog reda: potvrda odluke predsjedatelja Vijeća ministara BiH o smjeni ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, ministra obrane BiH Muhameda Ibrahimovića i zamjenika ministra financija i riznice BiH Fuada Kasumovića. Ova točka dat će odgovore na pitanja što su dogovorili lideri SNSD-a i SDP-a Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija ovoga vikenda. Ako SNSD bude glasovao za smjenu Tihićevih ministara, jasno je da socijaldemokrati imaju dogovor, ako bude obrnuto, otvaraju se druga pitanja i prostor nekim novim sastancima lidera. Predsjednik SDS-a Mladen Bosić već je izjavio da će zastupnici SDS-a glasovati za smjenu ministara SDA. Dodik je nakon sastanka s Lagumdžijom potvrdio da je bilo riječi i o predstojećim sjednicama dvaju domova Parlamenta BiH. - Imamo različite poglede vezano uz razvoj te situacije, ali ostavili smo mogućnost da vidimo na koji način se možemo približiti konkretnim pitanjima kako bi donijeli konkretne odluke - tvrdi Dodik. Zanimljivo je kako će sjednicu voditi Sulejman Tihić, predsjednik SDA, a glasovat će se o smjeni njegovih ministara, te bi mogao biti jedan od prvih lidera koji je bio na čelu jednoga Doma kada su smijenjeni njegovi ministri.

Rekonstrukcija Vijeća

Kako je pitanje smjene Ahmetovića, Ibrahimovića i Kasumovića već prošlo određene procedure i postoji odluka Ustavnog suda da nije ugrožen vitalni nacionalni interes Bošnjaka ako dva ministra i zamjenik budu smijenjeni, ako se smjene izglasaju – kreće rekonstrukcija Vijeća ministara BiH. Prema našim saznanjima, postoji plan između stranaka nakon dogovora o novoj parlamentarnoj većini kako dalje, te kako će se popuniti ministarska mjesta u Vijeću ministara kako bi normalno funkcioniraju. S druge strane, doznaje se kako će se i danas u Sarajevu voditi razgovori među određenim liderima, a sve u svjetlu današnje sjednice i ishoda glasovanja o prvim smjenama.
Prema SDA, više se neće nuditi suradnja SDP-u, dok iz SDP-a tvrde da samo sa SDA neće razgovarati. Ovim pristupom se otvara put za SBB, no o tome će odlučivati bošnjački političari jer su predstavnici Hrvata i Srba već jasno rekli kako se neće miješati tko će predstavljati bošnjački narod. Nakon sjednica Doma naroda i Zastupničkog doma planiran je u sljedećem razdoblju i zajednički sastanak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?