MAPA PUTA

Danas istječe rok postavljen od EU-a, Hrvati ispoštovali dogovor

eu
VL FOTO
31.08.2012.
u 10:28

Međunarodna zajednica još uvijek vjeruje kako će svi lideri uvidjeti važnost europskog puta BiH. Ako se uvjeti ne ispune, moguće su i sankcije

Dervo Sejdić jučer je izjavio kako nije optimist da će ove godine išta značajno biti urađeno na provedbi odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić - Finci”. “Sigurno je da će neki od prijedloga ući u parlamentarnu proceduru, ali to ne znači da će i biti nekog napretka ili rezultata u provdbi odluke Suda u Strasbourgu”, smatra Sejdić.

Rješenja “udaljena”

Prema njegovim riječima, rješenja koja se nude međusobno su udaljena “kilometrima” i samo se u nekim dijelovima dotiču provedbe odluke Suda u Strasbourgu. Dervo Sejdić i Jakob Finci su kao pripadnici romske, odnosno židovske nacionalne manjine 2006. godine tužili BiH Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, jer su bili onemogućeni da budu birani u Predsjedništvo i Dom naroda BiH i sud je presudio u njihovu korist i naložio izmjene Ustava BiH kako bi im se to omogućilo. Upravo danas istječe prvi rok koje je pred bh. lidere postavila Europska unija. Do 31. kolovoza trebalo bi uputiti prijedlog Parlamentarnoj skupštini BiH za izmjenu Ustava BiH kako bi bio usklađen sa sudskom odlukom u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”. Klubovi dva HDZ-a u Parlamentarnoj skupštini BiH su službeno uputili u parlamentarnu proceduru prijedlog ustavnih amandmana kojima se osigurava provedba presude “Sejdić i Finci”. Amandmani su prethodno pravno i tehnički dorađeni te lektorirani. Predsjedateljica Kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i dopredsjedateljica HDZ-a BiH Borjana Krišto kaže kako se svim predloženim amandmanima osigurava budućnost i prosperitet BiH. - Ovim osiguravamo ono što bi BiH trebala biti, a to je država tri konstitutivna naroda i građana koji žive u njoj - kazala je Krišto. Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će političke stranke iz RS-a dostaviti u Parlament prijedlog ustavnih amandamana kao rješenje za provedbu odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”. To su i učinili. SDS je jučer potvrdio da je postigao dogovor s SNSD-om o zajedničkim amandmanima na Ustav BiH koji su upućeni u parlamentarnu proceduru oba doma Parlamenta BiH.

Funkcioniranje i šestorka


Odgovarajući na pitanje zašto BiH do 31. kolovoza neće imati usaglašen stav lidera “šestorke” o provedbi odluke u slučaju “Sejdić i Finci” kada istječe rok iz bruxellske Mape puta, Dodik je nedavno rekao: Očigledno da BiH ne može funkcionirati ni biti spašena od šest političkih lidera. Hrvatski blok je pokazao odgovornost prema zahtjevima koje je postavila EU.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?