Ustavni sud FBiH

Danas će objaviti odluku u slučaju “Radivojević”

Desnica Radivojević
09.10.2012.
u 10:37

Ishod lokalnih izbora, ali i današnja odluka Ustavnog suda utjecat će na rasplet političke krize

Ustavni sud Federacije BiH, poslije javne rasprave održane 29. kolovoza ove godine, objavit će odluke Suda u predmetu: zahtjev predsjednika Federacije BiH za rješavanje spora s premijerom Federacije BiH u vezi s poštivanjem odluke o prihvaćanju ostavke federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika premijera Federacije BiH Desnice Radivojevića od 22. lipnja ove godine, održavanja 55. sjednice Vlade Federacije BiH, donošenja odluka na 55. sjednici Vlade Federacije BiH i zahtjev za donošenje privremene mjere.

Rješavanje spora

Ustavni sud BiH će objaviti i odluku u predmetu: zahtjev premijera Federacije BiH za rješavanje spora s predsjednikom Federacije BiH u vezi s donošenjem odluke predsjednika Federacije BiH o prihvaćanju ostavke federalnog ministra prostornog uređenja i zamjenika premijera Federacije BiH i zahtjev za donošenje privremene mjere. - Javno objavljivanje odluke najavljeno je za 9. listopada u Sarajevu, prenijeli su jučer mediji pozivajući se na Ustavni sud Federacije BiH. Upućeni tvrde da nije nimalo slučajno što će se odluka o legalnosti smjene, odnosno ostavke zamjenika premijera i ministra prostornog uređenja FBiH Desnice Radivojevića objaviti nakon izbora. Želja je bila upravo da se izbjegne politizacija odluke.

Otkočit će se procesi

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da suci Ustavnog suda Federacije BiH različito gledaju na rješavanje ovog spora iako su u svojim priopćenjima nakon prijašnjih rasprava tvrdili kako su postigli načelnu suglasnost o svim važnim pitanjima. Ishod lokalnih izbora, ali i odluka Ustavnog suda Federacije BiH utjecat će na rasplet političke krize u ovom entitetu. Vlada Federacije, koja upravo danas održava sjednicu, bila je cijelo ovo vrijeme dok je predmet bio na sudu u nekoj vrsti blokade jer bez Desnice Radivojevića SDP nije imao potrebnu natpolovičnu većinu za donošenje odluka unutar ovog tijela izvršne vlasti. Od početka krize vlasti u Federaciji BiH nije donesena niti jedna značajnija politička odluka. Federacija BiH je već mjesecima talac sukoba SDA i SDP-a, ali i nemogućnosti dogovora Ustavnog suda Federacije BiH da donese odluku o ustavnosti poteza koji su se povlačili u tom sporu. Odluka Ustavnog suda Federacije BiH od velike je važnosti za daljnje procese posebice nakon lokalnih izbora. Kompromis oko bitnih stvari je ključ rješenja, poručivali su predstavnici međunarodne zajednice liderima u BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?