"Dan odlaska"

"Dan odlaska": Deseci tisuća ljudi traže Mubarakovu ostavku

egipat (1)
Foto: AFP/Pixsell
1/6
Autori: zb, A.Be./VLM
04.02.2011.
u 11:42

Uočena je i pojačana prisutnost vojske koja razdvaja Mubarakove pristaše od protivnika. Na mjestu događaja je i egipatski ministar obrane. Situacija je zasad mirna, javlja BBC

Deseci tisuća Egipćana okupili su se na Trgu Tahrir u Kairu na masovnom prosvjedu simbolično nazvanom "Dan odlaska" kojim, kako vjeruju, po posljednji put zahtijevaju Mubarakovu ostavku. Uočena je i pojačana prisutnost vojske koja razdvaja Mubarakove pristaše od protivnika. Na mjestu događaja je i egipatski ministar obrane Mohamed Hussein Tantawi. Situacija je zasad mirna, javlja BBC.

Predsjednik Hosni Mubarak, od kojega prosvjednici zahtijevaju trenutačni odlazak, izjavio da je "sit vlasti", ali da ne želi još otići jer bi to u zemlji moglo prouzročiti još veći kaos.

S takvim stavom ne mire se prosvjednici koji danas uglavnom izvikuju parole poput  "Danas je zadnji dan" i "Danas je za Egipat dan slavlja"

Brojnim svjetskim vođama koji zahtijevaju Mubarakov odlazak pridružio se i Fidel Castro koji je rekao da je Mubarakova sudbina zapečaćena te da ni podrška SAD-a neće spasiti njegovu vladu.

Berlusconi: Mubarak je "najmudriji čovjek"

Talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je da je Mubarak "najmudriji čovjek" te da treba ostati na vlasti do demokratskog prijenosa na nasljednika.

Glavni tajnik Arapske lige i bivši egipatski ministar vanjskih poslova Amr Moussa izjavio je kako razmišlja da se kandidira na izborima za predsjednika koji se trebaju održati u rujnu.

Tijekom podnevne molitve u Teheranu vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamenei izjavio je kako je Mubarak diktator koji je izdao svoj narod te da je pobuna protiv njega opravdana.  Hamenei  je optužio Mubaraka da je Egipat prodao SAD-u i postao najveći neprijatelj Palestinaca

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?