Široki Brijeg

Čuvari glazbene baštine od Bune do Drniša u Kočerinu

silo
11.04.2012.
u 12:47

Tradicija Obnavljamo udrugu Rodna gruda koju je utemeljio Draženko Kraljević Kalja, ističe Mladen Bazina Vrančinović

Tradicionalno “Silo na Uskrsni ponediljak” kod Vrančine u Kočerinu, općina Široki Brijeg, počelo je pozdravnim govorom načelnika općine Mire Kraljevića, pokrovitelja ove manifestacije koja se održava u okviru Brijeških zvona. Naglasio je da ga veseli to što silo dugi niz godina okuplja čuvare glazbene baštine Hercegovine i šire. Silo je pozdravio i fra Mladen Vukšić.

Punoljetno silo

- Ovo je 18. silo na Uskrsni ponediljak i postalo je punoljetno. Obnavljamo udrugu Rodna gruda, koju je utemeljio Draženko Kraljević Kalja, na što su pristali Kaljini roditelji, Vencel i Matija Kraljević, kaže Mladen Bazina Vrančinović. Svirkom na diplama program je otvorio Vencel Kraljević, otac Draženka, utemeljitelja okupljanja. Potom su zaredali nastupi gangaša, guslara, diplara od Bune do Drniša, od Ljubuškog do Tomislavgrada. Nastupili su brojni članovi KUD-ova iz Hercegovine, te članovi KUD-a “Čuvari starih običaja dalmatinskog kraja“ iz Drniša. Dojmljivi su bili nastupi starih hercegovačkih guslara, a i 18. silo pokazala su da gusle, diple i ganga na mladima ostaju.

Mladi izvođači

Nazočni u salonu “Kod Vrančine” pozdravljali su mlade izvođače tek nešto starije od 10 godina. Nastupili su KUD-ovi i pjevačke skupine iz Kočerina, Jara, Knešpolja, Mokrog, Vionice, Ljubuškog, Graca, Rame, Rastovače, Posuškog Graca, Gruda, Bune, Blagaja, Rakitna, Tomislavgrada. Organizatori imaju audio i video snimke svih dosadašnjih sila, što ima veliku vrijednost u očuvanju glazbene baštine. Organizirana je i tombola, a program je vodio Marinko Karačić. Na skoro svim dosadašnjim silima nastupali su 88-godišnji Stanko Lauc iz Ljubuškog te guslar, diplar Antas Mucić iz Cerna, i Marinko Grubišić Žajer, a na 18. izdanju predstavili su se 12-godišnji Ante Tolo iz Vira i njegov vršnjak Zvonimir Grubišić iz Posušja, te još jedan posuški osnovac, Josip Begić. Dojmljiv je bio i nastup guslara Mice Mikulića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?