11 osoba uhićeno

Uhićeni u akciji FUP-a planirali teroristički napad u Sarajevu za Novu godinu

federalna.ba
22.12.2015.
u 09:20

Uhićeni su Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Bilal Dervišić, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mašić, Adis Kešan, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović

Policijski službenici Federalne uprave policije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, postupajući po Naredbi Suda Bosne i Hercegovine, a pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, danas su u poslijepodnevnim satima, okončali operativnu akciju kodnog naziva "Rez“, priopćeno je iz FUP-a.

Izvršeni su pretresi objekata na 13 lokacija na području Sarajevske županije. Uhićeno je 11 osoba: E.M. (1979), K.M. (1978), S.S. (1967), B.D. (1968), Z. A. (1979), E.T. (1964), P.D. (1985), E.M. (1981), N.Ć. (1974), A.K. (1995) i A.A. (1976), svi nastanjeni u Sarajevu.

Kako N1 doznaje, u akciji koja je provedena po nalogu Tužiteljstva BiH uhićeni su Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Bilal Dervišić, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mašić, Adis Kešan, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović.

Klix.ba doznaje iz dobro obaviještenih izvora da su jedanaest uhićenih u akciji "Rez" planirali su teroristički napad u Sarajevu za Novu godinu. Također doznaju da su sve osobe protiv kojih je bila usmjerena ova akcija i koje su predstavljale prijetnju uhićene.

Uhićene osobe su kriminalistički obrađene u službenim prostorijama Federalne uprave policije, gdje će biti zadržane do predaje Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Uhićeni se dovode u vezu s krivičnim djelom terorizma i financiranja terorizma, pripremanja krivičnog djela, poticanja i navođenja osoba na odlazak na strana ratišta, te u vezu s kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH. 

U akciji je sudjelovalo je više od 100 policajaca.  Pretreseno je više stambenih lokacija na širem području Sarajeva: Boljakov Potok, Osijek, Sokolje i još neke lokacije.

Agencije prenose kako su uhićeni osumnjičeni za terorističke aktivnosti i povezanost s radikalnim islamističkim skupinama. Uhićeni su  održavali kontakt s radikalnim skupinama, posebno sa strukturama Islamske države (IS) i osobama na ratištima u Siriji i Iraku. 

Policajci su pretražili dva mjesta vjerskog okupljanja i više stambenih objekata koje koriste privedeni.  Akcija je provedena na području sarajevskog naselja Rajlovac gdje su prije dva mjeseca u terorističkom napadu ubijena dvojica pripadnika oružanih snaga BiH.

Tužitelji kažu da su pronađeni dokazi o povezanosti s IS-om uhićenih koji se terete za kaznena djela poticanja na terorističke aktivnosti i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti. U okviru pretresa, vrši se pretres dva mjesta vjerskog okupljanja radikalnih osoba, kao i više kuća i privatnih objekata koje koriste. 

Tužiteljstvo BiH poručuje građanima BiH, da BiH ima kapacitete otkriti i procesuirati osobe povezane s terorizmom i radikalnim skupinama, te da će zajedno s policijskim i sigurnosnim agencijama u našoj zemlji, kao i sa partnerskim agencijama u inozemstvu, poduzeti sve aktivnosti, kako bi se otklonile terorističke prijetnje i opasnosti za građane BiH.

"Policijski službenici Federalne uprave policije Federalnog ministarstva unutarnjih poslova BiH, postupajući po Naredbi Suda BiH, težišnim djelovanjem Specijalne policijske jedinice FUP-a i pod nadzorom Tužiteljstva BiH u ranim jutarnjim satima započeli su s realizacijom operativne akcije kodnog naziva 'REZ'", priopćeno je iz FUP-a.  Navodi se da je uhićeno 11 osoba koje se dovode u vezu s krivičnim djelima terorizam, financiranje terorizma, popoticanje i pripremanje krivičnog djela kao i navođenje osoba na odlazak na strana ratišta.

"Isti se dodvode u vezu s kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH. U tijeku su pretresi objekata na 13 lokacija na području SŽ. Uhićene osobe bit će privedene u službene prostorije Federalne uprave policije radi dalje kriminalističke obrade, te će isti u zakonskom roku biti predati Tužiteljstvu BiH uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiteljima. Značajnu podršku u provođenju akcije dali su pripadnici policije MUP-a SŽ", navedeno je u priopćenju. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?