Tuzla

Uzimali mito i prijave do zastare držali u ladicama

12.08.2015.
u 09:38

Policija je više od godinu dana pratila sumnjivce i otkrila desetke skrivenih prijava

Općinski sud u Tuzli potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ravnatelja MUP-a TŽ Samira Aljukića i još trojice policajaca zbog zloupotrebe službenog položaja, korupcije i primanja mita.

Prekršajne prijave

Osim Aljukića, optuženi su i policajci Amir Đulović, Nihad Okić i Amir Bajrić, a tereti ih se da su oštetili županijski proračun za oko 100.000 KM. Zbog ove afere već su pravomoćno osuđeni zamjenik zapovjednika Specijalne policije MUP-a TŽ Jasmin Kurtić i policajac Vedran Matović koji bi trebali svjedočiti protiv Aljukića i Đulovića. Oni su optuženi da su skrivali prekršajne prijave protiv više transportnih poduzeća, te ih držali u ladicama do zastare, a zbog ovog su od vlasnika dobivali mito. Djela su počinjena od listopada 2011. do rujna 2013. Policajci se sumnjiče da su u dogovoru s Aljukićem i Kurtićem koji su kao šefovi PP Tuzla Istok, obustavljali izdavanje prekršajnih naloga za vozače tvrtki. Oni su pri kontroli kamione upućivali na tehničke preglede na kojima su im utvrđivane određene nepravilnosti. Potom bi napisali prekršajne naloge, a tada bi vlasnike tvrtke upućivali na razgovor s Aljukićem i Kurtićem koji bi prijave obustavljali uz određene naknade. Unutarnjim kontrolama više puta su prijavljivani Aljukić i njegove kolege.

Skrivali nezakonitosti

Policija ih je pratila više od godinu dana i uspjela je pronaći desetke skrivenih prijava. Kada su doznali da se protiv njih vodi istraga, pokušavali su veći broj tih prijava poslati na naplatu, ali nisu uspjeli jer je nastupila apsolutna zastara. Aljukić se i ranije dovodio u vezu s brojnim aferama, ali je ovo prva optužnica protiv njega. Njega su kolege optuživale da je kao ravnatelj smijenio stručne i iskusne ljude i na njihove dužnosti dovodio prijatelje i bliske rođake. Kada su sredinom svibnja inspektori FUP-a uhitili ove policajce, pretresli su i ured Samira Aljukića. Kada su ga potom izveli iz zgrade s lisicama na rukama, brojni zaposleni u MUP-u TŽ izišli su na prozore i pljeskali.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?