Jablanica

U požaru na Prenju je izgorjela omiljena planinarska kuća, uništena je priroda...

kenanmuftic_nnn_bih_13082015
14.08.2015.
u 08:25

Požar su gasili tek oni kojima je vatra u protekle tri godine došla do kuća dva puta te im zaprijetila

Na području općine Jablanica u proteklih desetak dana aktivna su dva požara. Jedan na području Plasa, a drugi na sjeverozapadnim padinama Prenja u području zvanom Vidrine Grude. Mještani sela Ravna i Bijela, inače članovi NVO Cetina, izašli su s namjerom da ugase ovaj požar, ali nakon što su u nedjelju ugasili vatru, nažalost, sam požar nisu do kraja uspjeli ugasiti.

Najdraža koliba

Vatra je ponovno buknula i planinarska kuća Vidrine Grude je izgorjela. Omiljenog mjesta mladeži Ravne i Bijele, kao i brojnih planinara iz drugih krajeva, više nema. Nema mjesta odakle su polazili alpinisti na uspone u jednoj od najviših stijena u ovom dijelu Europe - stijeni Cetine. Nema najdraže kolibe Mirele Jurić iz Mostara. "Nema je..., znači'', kroz suze je prošaptao i Muhamed Gafić, doajen BH planinarstva i vođa Sarajevske škole alpinizma. Izgorjela je i nije važno tko je kriv. Ipak, neke činjenice, kao i događaje, bi trebalo sagledati. Općina Jablanica nema dobrovoljno vatrogasno društvo nego Javnu ustanovu koja je 2009. godine imala 21 profesionalnog vatrogasca. Požar na Prenju nije gasio ni jedan od 1429 registrirana vatrogasca u FBiH. Gasili su ga ljudi kojima je vatra u protekle tri godine dva puta došla do kuća. Mahir Mešić Maha u utorak je ponovno izišao na požarište kako bi utvrdio stanje i ugasio još goreće panjeve. Nažalost, ispostavlja se da je požar daleko od ugašenog. Najveće razočaranje je bilo kada je vidio da kolibe u Vidrinim Grudama više nema. - U srijedu je osvanula vijest da je neophodna pomoć iz zraka za gašenje požara na Prenju i Čvrsnici.

Pomoć iz zraka

Na zahtjev Službe za civilnu i protupožarnu zaštitu Jablanica tu su općinu posjetila po tri predstavnika županijske i federalne uprave civilne zaštite koji su zajedno s pomoćnikom načelnika za civilnu zaštitu općine Jablanica održali sastanak, obišli požarišta te se na mjestu događaja upoznali sa stanjem na požarištima. Dobro je što je na sastanku iskazana potreba i neophodnost da se postojeće standardne operativne procedure za traženje pomoći iz zraka u ovakvim uvjetima nepristupačnog terena pojednostave kako bi se moglo što brže djelovati u početnoj fazi nastanka požara, čime bi učinci i efekti bili daleko bolji. Ali pitanje je što treba izgorjeti ili što treba učiniti kako bi se procedure obavljanja vlastitog posla i aktiviranja vlastite savjesti pojednostavile, pita se Kenan Muftić, poznati planinar u svom autorskom tekstu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?