kontrola pošiljke iz SAD

U dječijim pelenama krijumčarili mobitele

mobiteli
12.04.2017.
u 11:43

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, u Carinskom referatu Pošta carinjenja Sarajevo, otkirili su sakrivene mobilne telefone u dječijim pelenama.

Provodeći pojačane mjere na sprečavanju krijumčarenja i prekršaja pri carinjenju poštanskih pošiljki, službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, u suradnji s carinskim službenicima CR Pošta carinjenja Sarajevo, otkrili su i spriječili pokušaj krijumčarenja veće količine mobilnih telefona, pruiopćeno je iz UNO BiH.

Iz UNO pojašnjavaju da je prilikom kontrole pošiljke iz SAD, deklarirane kao dječije pelene, uočena razlika u težini te znatno manja vrijednost pošiljke u odnosu na troškove prijevoza, što je ukazivalo na mogući pokušaj krijumčarenja.

Uz pomoć rengen uređaja "Smith & Heiman", koji je Vlada SAD-a donirala putem programa EXBS, uočena je struktura robe koja ne odgovara deklariranoj.

Otvaranjem pošiljke u prisustvu primatelja pronađeno je 25 mobilnih telefona marki "Huawei“, "Samsung“, "LG“ i "Alcatel“, skrivenih u dječijim pelenama.

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije