Neslavne statistike

U Banjoj Luci u pritvoru 51 žena, u Mostaru sedam

29.04.2019.
u 20:00

U policijskom pritvoru, koji može trajati maksimalno 24 sata, u BiH najčešće završavaju punoljetni muškarci koji pijani voze automobil, a u tom pogledu nema bitne razlike između RS-a, FBiH i Distrikta Brčko.

Prema podacima koji su objavljeni u specijalnom izvješću ombudsmana BiH, a osnovani su na službenim evidencijama iz deset policijskih postaja u obama entitetima i Distriktu Brčko, u većini gradova 90% pritvorenika čine odrasli muškarci iz BiH, dok je broj žena, maloljetnika i stranih državljana neznatan. Jedini izuzetak u ovim statistikama je Banja Luka, gdje su prošle godine gotovo trećina pritvorenika bile žene.

Prema podacima PP Centar, gdje su od početka 2018. do kraja rujna te godine u pritvoru zadržane 172 osobe, od kojih 112 muškaraca, 51 žena, šest maloljetnika i troje stranaca.

Kako se neslužbeno doznaje, i Banjolučankama je slabost vožnja pod utjecajem alkohola, i to najčešće u sitne sate. U istom razdoblju, usporedbe radi, u policijski pritvor u Brčkom, Bijeljini, Doboju i Prijedoru su, na oko sto muškaraca, privedene po tri žene, u Mostaru ih je bilo sedam, a u Tuzli četiri.

Prostorije u koje ih policija vodi na “otriježnjenje” su, srećom za vesele Banjolučanke, u prilično solidnom stanju, pa su uvjeti za policijski pritvor kudikamo bolji nego, recimo, u Travniku ili Tuzli.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?