Naslovnica Crna kronika

Provjeravajte stanje bankovnih računa, izbjegnite prijevare

26. lipnja 2019. u 21:55 0 komentara 506 prikaza

Bezbroj je načina na koje možete ostati bez novca, postati žrtva prijevare ili ostati bez vlastitog identiteta. Bezbroj je i metoda koje se koriste prilikom pljački, a koje najčešće ovise o profilu počinitelja. Oni pak mogu biti od maloljetnika do profesionalnih hakera, dok se među žrtvama sve češće nalaze obični građani koji nisu u potpunosti educirani ni svjesni opasnosti različitih vrsta online i bankovnih prijevara, piše Večernji list BiH. 

Igranje brojkama

No, osim hakera profesionalaca koji upadaju i skidaju novac s bankovnih računa, nije zanemariv broj ni bankarskih službenika koji se s vremena na vrijeme poigraju brojkama pa na kraju i “oslade” tuđim novcem. Posljednji slučaj prijevare koji se dogodio u Banjoj Luci, a počinila ga je bankarska službenica. Naime, šefica poslovnice jedne od banaka u banjolučkom naselju Lauš, S. R., od klijenata je u četiri godine konstantno otuđivala novac. Ukupni iznos na kraju je dostigao brojku od vrtoglavih 87.000 eura, protuvrijednosti 170.000 KM. Istragom je utvrđeno da je S. R. u 35 navrata skidala novac sa štednih računa klijenata, i to u razdoblju od 3. rujna 2013. do 23. studenoga 2017. godine. Prilikom uzimanja novca optužena je koristila potpise klijenata banke M. Đ. i B. Đ. Tako je prvi iznos isplaćen 3. rujna 2013. na ime klijenta M. Đ. u iznosu od 894 eura, a 23. listopada iste godine isplaćeno je 3070 eura, dok je najveći isplaćeni iznos dostigao vrtoglavih 4000 eura, a to se dogodilo 14. siječnja 2016. godine. Sličan slučaj koji nije prošao nezapaženo jest i onaj iz RH kada su dvije bankarice, jedna iz Gospića, a druga iz Otočca, pronevjerile više od milijun kuna, i to u razdoblju od početka prosinca 2018. do 28. siječnja 2019. godine.

Kako se zaštititi?

Kako biste izbjegli ovakve pljačke, redovito provjeravajte bankovne izvode i izvode kreditnih kartica da biste bili sigurni da nitko nema pristup vašem računu.

Zatražite od banke godišnje izvješće o korištenju kartice kako biste bili sigurni da nitko ne koristi vaše ime za podizanje novca ili gomilanje dugova. Ne ispuštajte karticu iz vida u trgovini i odbijte je provlačiti kroz više od jednog uređaja. Ako vas brine nečije ponašanje u trgovini pri provjeri kartice, obratite se glavnom nadređenom u trgovini ili kontaktirajte svoju banku.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.