Akcija „Solinjanka“

Akcija u Mostaru i Grudama: Dvije osobe uhićene zbog krijumčarenja heroina

SIPA
29.08.2018.
u 15:03

Prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili gotovo svakodnevno opskrbu opojnom drogom heroin, ilegalnog narko- tržišta na području Mostara.

U okviru akcije kodnog naziva „Solinjanka“  izvršeni su pretresi objekata i vozila povezanih sa tri osumnjičene osobe na području Mostara i Gruda, a koje su osumnjičene za organizirano krijumčarenje opojne droge heroin, na području BiH i Hrvatske, kao i prodaju na ilegalnom narko-tržištu na području Mostara i Hercegovine.

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici SIPA, su na području Mostara i Gruda uhitili osumnjičene i pretrese objekata i vozila, koja koriste osumnjičeni.

Na mjestu događaja su tužitelj i istražitelj iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, koji koordiniraju aktivnosti na terenu, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

U združenoj policijskoj akciji sudjeluju SIPA kao nositelj aktivnosti a potporu pružaju Granična policija BiH, MUP HNŽ i MUP ZHŽ.

Akcija je realizirana u okviru istrage u kojoj su prikupljeni dokazi da su osumnjičeni pripadnici organizirane kriminalne skupine, koja se duže vremensko razdoblje bavi međunarodnim krijumčarenjem, nabavkom, skrivanjem i  daljom distribucijom opojne droge heroin, na području BiH i Hrvatske.

Također, prikupljeni su dokazi da su osumnjičeni vršili gotovo svakodnevno opskrbu opojnom drogom heroin, ilegalnog narko- tržišta na području Mostara.

U okviru istrage, ostvarena je značajna suradnja sa partnerskim agencijama na području R Hrvatske, s obzirom da je opojna droga herion krijumčarena i na području Hrvatske.

Oduzeta droga, uhićene dvije osobe

Kako je priopćeno iz Ministarstva sigurnosti, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), jutros su na području Mostara i Gruda, pod nadzorom Tužiteljstva BiH, realizirali operativnu akciju kodnog naziva “Solinjanka” u kojoj su dvije osobe uhićene zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz člana 250. KZ BiH “Organizirani kriminal” u vezi s kaznenim djelom iz člana 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

Prilikom realizacije navedene akcije policijski službenici SIPA-e su po naredbi Suda Bosne i Hercegovine, izvršili pretres stambenih objekata, motornih vozila i osoba na dvije lokacije na području Mostara i Gruda.

Tom prilikom je pronađeno i privremeno oduzeto oko 70 grama smeđe praškaste tvari koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu “heroin”, pištolj marke “CZ 99”, mobilni telefoni koji su korišteni u međusobnoj komunikaciji prilikom krijumčarenja opojne droge heroin kao i putnička motorna vozila koja su korištena prilikom prevoza opojne droge.

Uhićene osobe se sumnjiče da su u proteklom razdoblju, zajedno sa njima poznatim osobama nabavljali opojnu drogu “heroin”, distribuirali je i prodavali na području Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi.

Provođenjem istražnih radnji nad osumnjičenim osobama zadokumentirano je krijumčarenje više kilograma opojne droge “heroin”.
U okviru rada na predmetu i tijekom realizacije akcije ostvarena je veoma dobra međunarodna suradnja sa MUP-om Republike Hrvatske.

Po okončanju pretresa, u službenim prostorijama SIPA-e izvršena je kriminalistička obrada nad uhićenim osobama, koje će u skladu sa odredbama Zakona o kaznenom postupku Bosne i Hercegovine, uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu biti predana
postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH na daljnje postupanje.

Tijekom realizacije operativne akcije policijskim službenicima SIPA-e, pomoć su pružili policijski službenici MUP HNŽ, MUP ZHŽ i Granične policije BiH.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije