sarajevo

Podignuta optužnica protiv Krše i Zunđe zbog otmice i zlostavljanja maloljetnice

05.02.2018.
u 11:00

Tužiteljstvo Sarajevske županije podiglo je optužnicu protiv Kenana Krše i Jasmina Zunđe koje se dovodi u vezu s nestankom dvanaestogodišnje E. B. i njezinim silovanjem. Prošlo je gotovo dva i pol mjeseca od prijave nestanka maloljetnice, završetka istrage te podizanja optužnice u slučaju koji je uznemirio bh. javnost i otvorio brojna pitanja.

Ovisnik s podebljim dosjeom

- Kenana Kršu tereti se za kaznena djela oduzimanja djeteta i spolni odnos s djetetom na izrazito ponižavajući način, dok se Jasmina Zunđu tereti za kazneno djelo pomoći počinitelju nakon izvršenog kaznenog djela. Optužnica Tužiteljstva SŽ-a proslijeđena je Sudu SŽ-a na potvrđivanje - izjavila je glasnogovornica Tužiteljstva SŽ-a Azra Bavčić. Prema pisanju medija, Kenan Kršo je dugogodišnji ovisnik o heroinu s debelim kriminalnim dosjeom. Posljednjih godina je, kako pišu mediji, postao simpatizer militante organizacije “Islamska država Iraka i Levanta” (ISIL). Kada je krajem studenoga prijavila nestanak, majka djevojčice rekla je kako je ona oteta kako bi postala treća supruga Kenana Krše. Nakon što je policija pronašla Kršu i djevojčicu u stanu Jasmina Zunđe, djevojčica je sklonjena na sigurno. Još nisu jasni detalji istrage oduzimanja E. B., ali taj slučaj potresao je bh. javnost i nije jedini u kojem se djevojčice vrbuju za brak i postaju žrtve silovanja. U sigurnoj kući NVO Medica iz Zenice mnoge maloljetnice, žrtve nasilja, pronalaze utočište. Tu je bila smještena i jedna trinaestogodišnjakinja slične sudbine poput dvanaestogodišnje E. B. Psihoterapeutkinja u sigurnoj kući Medica Lejla Heremić kaže kako je trebalo mnogo vremena i rada kako bi priča te maloljetne žrtve ipak dobila sretan epilog. - Trinaestogodišnja djevojčica je vrbovana od odrasle muške osobe pod izgovorom izvanbračne zajednice i intimne veze.

Rad s njom bio je dugotrajan s obzirom na to da je djevojčica u početku odbijala svaku vrstu pomoći i vjerovala je u ono što joj je zlostavljač govorio. Za nju su rješenja koja je on nudio bila ispravna, a način života koji joj je on objašnjavao bio je jedini izbor za nju - navodi Heremić.

Nesigurna i u sigurnoj kući

Ona kaže kako je rad s E. B. bio dugotrajan, ali je ostvaren napredak. - Prvo je bilo potrebno otkloniti takve stavove i uvjerenja djevojčice, a zatim uspostaviti povjerenje za psihološki rad s djevojčicom, gdje bi se moglo raditi na njezinu oporavku. I kod djevojčice je napravljen napredak u njezinu psihičkom oporavku i krenula je u školu. Postigao se pozitivan stav prema životu i njezinoj motivaciji za dalje - dodala je Heremić. - Zlostavljač je uznemiravao žrtvu i u sigurnoj kući, sve dok mu zakonski nije zabranjen prilaz žrtvi - navodi Heremić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije