Javna debata

Pehlić: Oko 90 posto žrtava trgovine ljudima su maloljetne osobe

trgovina ljudima
28.08.2022.
u 20:45

U prošloj godini, prema službenim podacima, u BiH je identificirana 61 potencijalna žrtva trgovine ljudima, a uglavnom je riječ o djeci, istaknuto je na debati "Zajedno u borbi protiv trgovine djecom. Prekinimo lanac trgovine - djeca nisu roba".

- Ono što je posebno zabrinjavajuće jest da su, od 61 žrtve, 54 bile maloljetne osobe. Identificirano je 27 dječaka i 27 djevojčica, što je oko 90 posto od ukupnog broja - rekla je Abida Pehlić iz Udruge "Novi put".

Navodi kako je u BiH kazneni progon počinitelja jedna od bolnih točaka.

- BiH je sve do prošle godine bila na nadzornoj listi američkog State Departmenta, i to tri godine uzastopno, upravo zbog neadekvatnog odgovora na problematiku trgovine ljudima. BiH je dugi niz godina prepoznata kao zemlja podrijetla žrtava, s tendencijom rasta broja maloljetnih žrtava, kazala je, dodavši kako složena društveno-politička slika bh. društva ide na ruku počiniteljima. Nužno je upoznati ljude s rizicima s kojima se suočavaju djeca, osobito iz ranjivih i marginaliziranih skupina, oblicima iskorištavanja djece i metodama za privlačenje djece, kako prepoznati djecu žrtve trgovine, način reagiranja.

- Najčešće je riječ o pripadnicima romske nacionalne manjine, koji su najranjivija kategorija. Međutim, imamo i saznanja da je određeni broj neromske populacije i socijalno ugroženih društvenih skupina također jako ranjiv na trgovinu ljudima i sve oblike iskorištavanja - istaknula je Pehlić. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije