noću voze bez svjetla, na pruzi čekaju vlak...

Opasni izazovi bh. mladih zbog “lajka”: Ovo je jezivo...

29.01.2023.
u 12:54

Teško je biti mlada osoba danas. Bombardirani raznim sadržajima na internetu, ponekad je teško izabrati u što vjerovati, što je ispravno i stvarno. Do prije nekoliko godina primarna upotreba interneta svodila se na informiranje i edukaciju, dok je danas to komuniciranje sa što većim brojem ljudi kroz formiranje osobnog, točnije virtualnog identiteta na društvenim mrežama, piše portal Večernjeg lista BiH.

Tako mladi danas koristeći društvene mreže sve češće upadaju u zamke izazova koji nerijetko završavaju ozbiljnim zdravstvenim posljedicama, pa i smrtnim ishodom. Djeca i mladi rade sve kako bi barem na trenutak “zasjenili” prijatelje iz školske klupe i barem na jedan dan postali “face” izvodeći opasne izazove. Primjerice, kupaju se u ledenoj rijeci, divljaju automobilima, fotografiraju se na vrhovima zgrada, litica, istrčavaju pred kamione, leže na pružnim prijelazima čekajući dolazak jurećeg vlaka… Sve to snime na mobitele i objave na društvenim mrežama, a glavni i jedini cilj svega je prikupiti što veći broj “lajkova”. Smjenjivale su se i bizarne igrice poput Plavog kita, zbog koje se veliki broj djece samoozljeđivao, a u konačnici su si i oduzimali život. Prisjetimo se i desetogodišnjeg dječaka iz Srbije čiji se smijeh danas ne može čuti, a razlog tomu je takozvani blackout izazov. U izazovu u kojem je navodno sudjelovao osoba treba stezati remen oko vrata sve dok ne padne u nesvijest, što je dječak i uradio. Desetogodišnjak iz Rakovice kod Beograda preminuo je dok su mu roditelji bili u trgovini, a obješenoga o krevet na kat pronašli su ga vatrogasci koje su roditelji pozvali kada nikako nisu mogli ući u kuću. I dok se prisjećamo starih bizarnih izazova, već su pojavljuju novi. A riječ je o tome da vozač noću mora upravljati automobilom, i to bez svjetala. Na taj izazov je “pao” i mladić iz BiH, a na internetu se može pogledati video u kojem on pri vožnji od 80 km/h gasi svjetla i nastavlja voziti. Sve to su snimili mladići koji su se u tom trenutku vozili s njim u automobilu, a ta snimka, kao i brojne druge, završila je objavom. Pregledi su i 23-godišnjaka naveli na tanak led. On je, kako je i ispričao za portal Crna-Hronika, odlučio snježni siječanj iskoristiti za kupanje u hladnoj rijeci. - Ideja je došla tako što snimam sadržaj za TikTok. Sada nemam nikakvih posljedica, ali ću ih imati. Nisam dobio onoliko pregleda koliko sam očekivao - tvrdi ovaj mladić. Koliko su ovakvi nepromišljeni postupci opasni, mladi, nažalost, shvate prekasno ili kad se dogodi tragedija.

Psiholozi ističu kako je danas internet dostupan gotovo svima, ali kako njegovo pretjerano korištenje nije dobro ni za odrasle, a pogotovo djecu. - Roditelji moraju više razgovarati s djecom, pratiti ih jer svojim ponašanjem, izoliranjem, govorom osoba šalje poruku da je sklona samoubojstvu, ima neki problem ili ju je netko zlostavljao. Dijete, kada je usamljeno, prihvaća šablone o kojima ne razmišlja. Kad mu ne posvećujete pozornost, ono je samo, prihvaća igre koje mogu dovesti i do najgorih situacija. Stoga, budite uz svoju djecu kako biste izbjegli sudbinu onih koji su ostali bez djece - zaključuju psiholozi. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije