Ministar pravde Tunisa objavio

Državljanin BiH koji se sumnjiči za ubojstvo Hamasovog inženjera uhićen u Hrvatskoj

Ivo Čagalj/Pixsell
02.05.2018.
u 19:11

Vjeruje se da izraelska tajna špijunska služba Mossad stoji iza tog ubojstva s obzirom na to da su i ranije ubijali palestinske militante i znanstvenike

Ministar pravde Tunisa priopćio je da je jedan od dvojice državljana BiH koji se sumnjiče za ubojstvo Hamasovog visokog inženjera za dronove Mohameda Zuarija 2016. godine, uhićen u Hrvatskoj 13. travnja.

Glasnogovornik ministarstva pravde Tunisa Sufian Al-Sulaiti kazao je da nakon duge i temeljite istrage došli su do podataka kako su dvojica državljana BiH umiješana u ubojstvo te je jedan uhićen dok za drugog još nema potvrde o uhićenju u Hrvatskoj. 

"Osim dvoje državljana BiH, Tunis još traži trojicu napadača koji posjeduju europske putovnice", kazao je glasnogovornik ministarstva pravde Tunisa.

Zuari je bio državljanin Tunisa, a ubijen je u svom automobilu u blizini kuće u gradu Sfaks u prosincu 2016. godine s osam metaka u glavu. Hamasova brigada Al-Qasam optužila je Izrael za ovaj napad. Tunis je priopćio da sumnjaju da su “strani elementi” uključeni u njegovu smrt.

Podsjetimo, prema navodima Hamasa, ubojstvo su izvršile dvije osobe koje su u Tunis ušle koristeći bh. putovnice. Pripreme su počele godinu i pol ranije. Dvije osobe koje su koristile putovnice BiH iznajmile su dva stana i automobile u Tunisu četiri mjeseca prije ubojstva.

Pratili su Zuarija na dan ubojstva u kafić koji se nalazio blizu njegovog doma. Potom su otišli iz kafića, dok je drugi tim promatrao Zuarijevu kuću. Kada je sjeo u automobil, jedan od dvojice agenata upucao je Zuarija. Navodno je koristio pištolj s prigušivačem.

Vjeruje se da izraelska tajna špijunska služba Mossad stoji iza tog ubojstva s obzirom na to da su i ranije ubijali palestinske militante i znanstvenike, ali su rijetko potvrđivali ovakve operacije.

Mohameda Zuarija, Mossad smatra jednim od najopasnijih inženjera u Hamasu s obzirom na to da je on prvi izumio dronove za pokret Hamas a bio je i pilot u Tuniskoj zrakoplovnoj kompaniji. 1991.godine pobjegao je iz Tunisa u Sudan gdje je ostao tri godine i oženio se sirijskom državljankom.

Nakon pada režima Zine El Abidine Ben Alia vratio se u Tunis gdje je radio na obučavanju pilota. U travnju ove godine, ubijen je inženjer koji je surađivao s Hamasom u glavnom gradu Malezije. Njegova obitelj i Hamas su kazali da je to učinio Mossad. Dr. Fadi Mohamed al-Batash ubijen je s više metaka dok se vraćao kući iz lokalne džamije.

Iako je Izrael negirao tvrdnje i sugerirao da je ubojstvo povezano s neriješenim računima između suprotstavljenih teroristički frakcija, izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman kazao je kako je likvidacija pozitivna jer se Izrael na taj način riješio velikog i opasnog terorista.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije