povezanost s napadima u Parizu

Državljanin BiH koji se sumnjiči da je teroristima prodao kalašnjikove izručen BiH

Avaz
20.01.2020.
u 17:14

 

Adis Abaz, bh. državljanin podrijetlom iz Zenice koji je prošle godine uhićen u Njemačkoj zbog sumnje da je nabavio oružje teroristima koji su 13. studenog 2015. godine u klubu "Bataclan" i obližnjim ulicama Pariza ubili 131 osobu, a 413 ih teže ili lakše ranili, izručen je jučer Bosni i Hercegovini, doznaje Dnevni avaz. 

Danas mu je u Sudu BiH, a po potvrđivanju optužnice za trgovinu narkoticima, održano ročište prema prijedlogu Tužiteljstva za produženje pritvora, potvrđeno je u Sudu BiH.

Njegov odvjetnik Senad Kreho potvrdio je da je Abaz izručen BiH jučer poslije podne, po tjeralici za trgovinu narkoticima.

"On je u Belgiji oslobođen svih optužbi da je podržavao teroriste i da ima veze s prodajom naoružanja", kaže Kreho.

Abaz je u Drezdenu uhićen na osnovi tjeralice belgijske policije, u kojoj se tereti za podržavanje terorističke organizacije, koja se dovodi u vezu s napadima u Parizu.

Njega je tražila i BiH s obzirom na to da je Interpol, također, raspisao tjeralicu za njim, na zahtjev Suda, ali zbog trgovine narkoticima.

Ovaj Zeničanin, kako su tada objavili mediji, bio je usko povezan s trgovcem oružjem Nikolasom Grbešom, kojeg vlasti u Belgiji povezuju s napadačima na briselsku zračnu luku 2016. godine.

Zanimljivo je da je Grbeša uhićen u studenom 2018. godine u Sarajevu, nekoliko dana prije nego što je Abaz pobjegao iz države. Grbeša je u ekstradicijskom postupku izručen Belgiji.

Belgija ga je odlučila ipak izručiti na zahtjev Ministarstva pravde BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije