Obrat

Don Ivici Sinanoviću iz Žepča opet će se suditi zbog ubojstva na mah

15.05.2016.
u 08:00

Vrhovni sud RH ukinuo je nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Dubrovniku kojom je svećenik Ivica Sinanović proglašen krivim za ubojstvo na mah Marka Kraljevića iz Banića i osuđen na četiri i pol godine zatvora. Da se predmet vraća na početak, potvrdio nam je Sinanovićev branitelj odvjetnik Rino Lujak:

- Vrhovni sud prihvatio je žalbu optuženika Ivice Sinanovića, ukinuo ranije donesenu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje pred potpuno izmijenjenim sudskim vijećem. U odluci Vrhovnog suda navodi se kako sud nalazi da su razlozi presude i na njima utemeljeni zaključci za sada pogrešni, nedostatni i preuranjeni, proizvoljni i neutemeljeni jer ne proizlaze iz utvrđenog činjeničnog stanja - izjavio je Lujak i potvrdio da presudom Vrhovnog suda tri godine nakon izricanja nepravomoćne presude postupak kreće ispočetka:

Nađene pogreške

- Nađene su pogreške u prethodnom postupku koji treba ispraviti. Vrhovni sud također je pokazao da nema povjerenja u prethodni sastav sudskog vijeća da će pravedno presuditi - rekao je Sinanovićev odvjetnik i dodao kako njegov klijent na slobodi čeka ishod postupka.

Podsjetimo, Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku je podiglo pred Županijskim sudom u Dubrovniku optužnicu protiv don Ivice Sinanovića, inače Bosanca, ratnog veterana iz okolice Žepča, koji boluje od PTSP-a, zbog kaznenog djela ubojstva na mah.

Optužnicom ŽDO-a svećenika se teretilo da je oko 1.20 sati ujutro 22. svibnja 2012. u Banićima u prizemlju Župnog ureda nasmrt pretukao predsjednika Mjesnog odbora Marka Kraljevića. Od sredine srpnja 2013. Sinanović je pušten da se brani sa slobode nakon dvomjesečnog pritvora.

Sinanović se pred sudom branio da mu namjera nije bila udarcima ubiti protivnika nego ga onesposobiti.

Tvrdio je kako je jedini kontakt s ubijenim dok je ležao na podu imao za vrijeme dok mu je pružao prvu pomoć.

Prijetio svećeniku

Prema optužnici, Kraljević je bez povoda i u alkoholiziranom stanju došao pred Župni ured vičući i prijeteći te je udarcem noge otvorio zaključana ulazna vrata i tako upao u Župni ured.

Sinanović je udario Kraljevića šakom u predjelu lica. Od udarca je Kraljević pao na pod, a Sinanović ga je, kako stoji u optužnici, u cilju lišavanja života, šakom više puta udario po licu uslijed čega je Kraljević zadobio teške tjelesne ozljede opasne za život te preminuo.

- Učinio sam nešto što je sablaznilo vjernike, narušilo ugled i svećenicima i Crkvi. Jako mi je žao što je došlo do toga, i to je moj križ. Sa svim se teško nosim, a snagu mi daje Bog, moji prijatelji, vjernici... Ja sam obilježen kao ubojica, a ne čovjek koji je branio svoj život.

Ali ja sam u duši svećenik i ostatak života ću provesti baveći se dobrotvornim radom - ispričao je svojedobno za “Slobodnu Dalmaciju” don Ivica Sinanović koji je, prema pisanju medija, u sukobu s Kraljevićem bio zbog cijena grobnih mjesta na mjesnom groblju.

Svećenik, koji slovi kao veliki zaljubljenik u motocikla i glazbu, ukazivao je na nepravdu. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije