BiH označena kao rizična

BiH tranzitno područje za krijumčarenje narkotika

06.02.2019.
u 08:27

Bosna i Hercegovina predstavlja veoma aktivno tranzitno područje za krijumčarenje raznih vrsta narkotika. Njezini državljani najčešće su u ulozi kurira, čiji je zadatak da roba stigne na zadanu adresu, piše Večernji list BiH.

Kroz Bosnu i Hercegovinu najviše se krijumčare opojne droge marihuana i skunk, no daleko od toga da i druge vrste droga ne prolaze kroz BiH. Potrošnja droge u Bosni i Hercegovini je u porastu, no u usporedbi s drugim državama Europe, još uvijek je relativno niska.

Albanija kao Kolumbija

No, što se tiče nelegalne trgovine, šverca opojnih droga, uvjerljivo prvo mjesto u Europi zauzima Albanija. Već godinama Albance smatraju vodećim svjetskim krijumčarima heroina, kokaina i marihuane.

Američke i europske agencije za borbu protiv droge ističu kako je Albanija najveći dobavljač marihuane za Europsku uniju te važna tranzitna točka za heroin i kokain. “Sudeći prema vrijednosti otkrivene droge, može se procijeniti da samo marihuana generira prihod od 4 milijarde dolara godišnje, što je polovina BDP-a Albanije”, piše britanski dnevni list Independent.

Droga se najčešće krijumčari morskim putem, a albanska obalna straža uporno pretražuje brodove i čamce u potrazi za drogom. Droga se preko mora krijumčari na razne načine. Heroin se najčešće krijumčari uvozom odjeće i obuće iz Turske, kokain dolazi u pošiljkama banana i palmina ulja iz Kolumbije, a prije nešto više od godinu dana albanska obalna straža otkrila je 1,5 tona marihuane ispod cerade na jednom brodu.

Britanski Independent, koji Albaniju naziva europskom Kolumbijom, također navodi kako je trgovina drogom zastupljena u najvećim albanskim gradovima, uključujući i Tiranu te lučke gradove Drač i Vloru.

Službeno je Albanija jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi, a u praksi albanski gradovi doživljavaju građevinski procvat jer niču poslovni i stambeni prostori, šoping i outlet centri. Stručnjaci navode da su albanski narkoklanovi povezani s policajcima i političarima. Neimenovani dužnosnici obalne straže ističu da moraju uvijek biti na oprezu. Trgovci drogom često su naoružani puškama, iako ih još nisu koristili protiv obalne straže.

Narkobiznis sve privlačniji

- Godine 2015. i 2016. bile su užasne. To je bila Kolumbija - rekao je jedan od dužnosnika obalne straže.

Najtužnije od svega je to što mnogi u Albaniji trgovanje drogom vide kao način da si priskrbe novac kako bi izašli iz siromaštva. Narkobiznis postaje sve privlačniji građanima zemlje čiji je BDP po stanovniku skoro isti kao na Kubi, a perspektiva je više nego siva. Plaće državnih službenika iznose oko 300 eura, a država baš i ne nudi neki izbor, čak i ako ste vrijedni, marljivi i raspoloženi za pošten rad. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije