Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Čosić stigao na posao u 8:05, Jurišić u 8:17 sati

Nakon burnih i prevrućih dana, koje su se odigravale unutar Vlade županije, osjeća se lagano zahlađenje, ali mirno preuzimanje vlasti jučer ipak nije realizirano
31. kolovoza 2010. u 08:26 0 komentara 1 prikaza
Jurišić
Foto: Tomislav Milićević

Nakon nekoliko uzastopnih vrućih ljetnih dana, jučerašnje jutro u Širokom Brijegu najavljivalo je da će dan napokon biti nešto hladniji. Tako se i ponašaju zaposlenici unutar zgrade Vlade Županije Zapadnohercegovačke. Nakon burnih i prevrućih dana, koje su se odigravale unutar županije, osjeća se lagano zahlađenje. Jedno je ipak sigurno: još glave nisu dovoljno hladne.

Djelatnici dolaze i ulaze bez buke, pokušavajući u zgradu ući neprimijećeni. Neki su još i na odmoru. Njima se posebice ne žuri. Oni bi željeli doći na posao tek kada sve bude gotovo. Jedni opet izbjegavaju glavni ulaz te se provlače na sporedna vrata. Sve je u iščekivanju, ali nitko se ne izjašnjava što se čeka? Čeka se dolazak nove ili ostanak stare Vlade.

Novine i kava

Oko 8 sati ulazi novi predsjednik Vlade Zdenko Ćosić. Ulazi u predvorje i sjeda za stol i, dok prelistava tiskovine, ispija kavu. Najprije brzo pogleda što piše o ŽZH. Nema većih primjedbi, ili ih ne želi iznositi pred nama. –Niste stigli s novim članovima Vlade kako biste preuzeli dužnost, pitam gospodina Ćosića. –Ne želim dolijevati ulje na vatru. Jutros ću razgovarati s gospodinom Jurišićem. Želim ga upoznati s odlukama Skupštine, jer on nije bio na toj sjednici, i pokušati dogovoriti način realizacije odluke većine u Skupštini. Nadam se da ćemo se dogovoriti o pojedinostima, kaže Ćosić. Razgovarajući o tijesnoj većini, pripomenuo sam kako se šuška da bi ta većina mogla možda uskoro prevagnuti na onu drugu stranu.

–Znam da je ovih dana pokušavano svim sredstvima to ostvariti. Dobio sam potpise većine i to je bilo prije nekoliko dana. Čim ne budem imao većinu, odmah se povlačim. Tako je to u politici, tvrdi novi premijer. U međuvremenu u svoj ured prolazi i raniji premijer Zvonko Jurišić. Ćosić uzima papire i odlazi na drugi kat. Mirno je u zgradi. Mirnije nego obično. Tek poneki gost želi ući u Ministarstvo prosvjete, nostrificirati svjedodžbe. I u predvorju gdje se pije kava - mirno. Stiže i predsjednik Skupštine gospodin Jurilj. Neki mu dobacuju da se pazi. – Sav dršćem, odgovara predsjednik Skupštine. Nakon nekoliko minuta vraća se Ćosić. –Razgovarao jesam, ali gospodin Jurišić kaže kako čeka odluke suda, iznoseći mi nepravilnosti u postupku smjene Vlade. Sugerirao sam mu da nema većinu i u slučaju da sud, recimo, i poništi odluku. No čovjek ima svoje viđenje. A što dalje? Vidjet ćemo, kaže Ćosić.

Dva premijera

Ni dr. Jurišić nije se puno zadržao u svome uredu. Izgleda da se nitko ne želi puno zadržavati u zgradi Vlade, ili mi se to samo čini? –Nemam komentara.

Vidite da ovdje imaju dva predsjednika Vlade, rekao je dr. Jurišić i brzo se udaljio. Neki opet prokomentiraše da nema ni jednoga. Doznajemo da su tijekom proteklih dana na adrese, ili pak telefone, obaju premijera stizale zabrinjavajuće zamolbe od međunarodne policije. Naime, oni se plaše da bi u ovakvim okolnostima moglo doći do stvaranja nereda i prisilnog preuzimanja vlasti. Sudeći po gandijevskom ponašanju novog mandatara, izgleda da za takvo nešto nema bojazni. Ni ona druga strana, ako uopće postoje dvije strane, izgleda da nije ratoborna. Nema ni zaštitara, a jedan od budućih članova Vlade kaže da od zaštite jedino koristi zaštitno ulje od UV zraka.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.