ISTRAŽIVANJE

Cijene odjeće u BiH su više nego u Engleskoj, Sloveniji

odjeća
Arhivska fotografija
01.07.2011.
u 09:09

Indeks prosječnih cijena odjeće i obuće u BiH iznosi 100 % od prosjeka EU-a

Premda se po primanjima znatno razlikuju, po cijenama obuće i odjeće BiH ni za fening ne zaostaje za prosjekom Europske unije. Cijena ove robe je u BiH veća u odnosu na 11 zemalja EU-a, pa čak i u poređenju s Engleskom. Kada su u pitanju zemlje regije, one u cijenama odjeće i obuće zaostaju za BiH, tvrde posljednji podaci europskog statističkog zavoda Eurostata.

Izvješće je obuhvatio 27 zemalja EU, zemlje kandidate i potencijalne kandidate Srbiju, Makedoniju, Albaniju, Hrvatsku, BiH i Tursku i tri članice zone slobodne trgovine s EU-om Island, Norveška i Švicarska.

Ispred Engleza

Indeks prosječnih cijena odjeće i obuće u BiH iznosi 100 posto od prosjeka EU-a, što je za 11 posto više nego u Engleskoj, a za 12 u odnosu na Maltu. Za desetpostotnih poena odjeća u BiH je skuplja nego u Španjolskoj u kojoj su cijene odjeće 90 posto od europskog prosjeka – navodi se u izvješću.

Tako je u odnosu na BiH, odjeća i obuća jeftinija u Bugarskoj, Češkoj, Irskoj, Španjolskoj, Cipru, Litvi, Mađarskoj, Malti, Poljskoj, Rumunjskoj, Sloveniji i Engleskoj.

Cijene elektronike su veće u BiH nego i u najbogatijoj europskoj zemlji Luksemburgu, gdje je indeks ovih cijena za četiri posto niži u odnosu na BiH.

Elektronika je u odnosu na BiH jeftinija i u Engleskoj, Njemačkoj, Bugarskoj, Češkoj, Irskoj, Nizozemskoj, Mađarskoj, Litvi, Latviji, Slovačkoj, Portugalu, Poljskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Makedoniji.

Skuplja je i hrana

Kada je riječ o hrani i bezalkoholnim pićima, indeks cijena u BiH je 75 posto europskog prosjeka, a u Srbiji se indeks u ovoj kategoriji kreće oko 65 posto u odnosu na EU prosjek.
Jeftiniju hranu i piće od BiH imaju i Litva (72), Bugarska (66), Poljska (70), Rumunjska (67), Makedonija (51) i Albanija (50). Najvišu razinu cijena bilježila je u 2010. Danska, s 43 posto višim cijenama potrošačkih roba i usluga u odnosu na prosjek EU-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?