Kriza u eurozoni

Cijene goriva u BiH na najvišoj razini u posljednje tri godine

gorivo
VL FOTO
19.11.2011.
u 12:48

Eurodizel u prosjeku košta oko 2,35 KM, što je najveća cijena koju je eurodizel dostigao u posljednje tri godine

Zbog poskupljenja goriva u nabavi, cijene eurodizela na pojedinim benzinskim crpkama u Republici Srpskoj povećane su za pet do šest feninga, dok se idućih dana poskupljenje eurodizela očekuje i na ostalim crpkama.

Predsjednik Udruženja uvoznika nafte i naftnih prerađevina RS-a Vukašin Vojinović rekao je da poslije poskupljenja eurodizel u prosjeku košta oko 2,35 KM, što je najveća cijena koju je eurodizel dostigao u posljednje tri godine. Tako je početkom 2009. godine dizel koštao oko 1,05 maraka, dok je u prosincu iste godine koštao 1,28 KM. Početkom 2010. godine koštao je 1,63 maraka, dok je krajem prošle godine koštao 2,10 maraka. Ove godine u siječnju litra eurodizela koštala je oko 2,13 maraka, dok sada košta i 2,40 KM.

U Udruženju prometnika naftnih prerađevina Federacije BiH istaknuli su kako ni ovaj entitet nije izuzetak u poskupljenjima, pa se može očekivati kako će u idućih nekoliko dana doći i do rasta cijena gorica i u FBiH. - Vidite što se događa u eurozoni, problemi s Grčkom, pa i Portugalom i Italijom su jedni od glavnih razloga ovakvog stanja na tržištu. Ipak, mi očekujemo da će uskoro doći do stabilizacije te kako će cijene uskoro imati silaznu putanju - rekli su nam u Udruženju prometnika naftnih derivata FBiH. Također, naglasili su kako su sva poskupljenja trenutačna, a navodno bi do pada cijena moglo doći za nešto manje od mjesec dana.

- Kada govorimo o ovim stvarima, treba istaknuti kako puno toga ovisi i o tečaju dolara. Kretanje dolara će također uvelike odrediti cijene goriva. Bosna i Hercegovina je samo mali dio priče oko cijena goriva i mi samo pratimo trendove na svjetskom tržištu - zaključili su u Udruženju prometnika naftnih prerađevina FBiH. Glavni tajnik Pokreta potrošača Republike Srpske Dragovan Petrović kaže da su cijene nafte posljednjih dana bile u blagom porastu te da su distributeri očigledno brzo reagirali na to.

Naravno, njihova reakcija je znatno sporija kada je u pitanju pad cijena, što nerijetko izaziva bijes građana prema onima koji se bave trgovinom nafte. Ipak, reakcije građana nemaju nikakvu ulogu u formiranju cijena goriva u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?