Grude

Centar za testiranje na HIV još uvijek slabo posjećen u ZHŽ-u

sida
VL PHOTO
26.05.2010.
u 09:09

Savjetovanje i testiranje su u cijelosti dragovoljni i povjerljivi. Osoba koja dođe u centar, ostaje anonimna, a testiranje se vrši besplatno

Iako je Centar za dragovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV/AIDS (sida) na razini Zapadnohercegovačke županije otvoren u Domu zdravlje Grude prije osam mjeseci, zanimanje građana je još uvijek vrlo slabo. Kako nam je rekla koordinatorica za ZHŽ dr. Zdravka Erkapić, centar je otvoren u listopadu prošle godine - kao jedan od 18 centara diljem Bosne i Hercegovine čija je svrha savjetovanje i testiranje na HIV.

Nema odziva

Iako je Centar na razini ZH županije, velikog odziva nema. Razlozi su mnogostruki: neinformiranost, sramežljivost, bojazan od “obilježavanja” posjetitelja, uvjerenje da se to događa negdje drugdje i nekom drugom... Savjetovanje i testiranje su u cijelosti dragovoljni i povjerljivi. Osoba koja dođe u centar ostaje anonimna. Znači, za savjetovanje i testiranje nije potrebna nikakva osobna dokumentacija ili uputnica, a razgovor sa savjetnikom i rezultati testa su povjerljivi i besplatni! Testiranje je posve svojevoljno i nitko osobu ne može natjerati da se testira, kaže nam dr. Erkapić. Osoba koja se odluči na posjet ovom centru dobiva svoj identifikacijski broj, odnosno šifru koja ne sadrži ime, prolazi predtestno savjetovanje i testira se po medicinskoj indikaciji, a potom se podtestno savjetuje. Kako bi se saznanje o HIV-u, načinima prenošenja virusa, sprječavanju infekcije povećalo, a javnost senzibirala, koncem ovog mjeseca održat će se javna tribina o HIV-u u Grudama.

400 zaraženih

Inače, od 1986. godine, kada je registriran prvi slučaj AIDS-a u BiH, do konca 2008. godine, u BiH je registrirano ukupno 156 HIV pozitivnih osoba(smatra se da je stvarni broj oko 400), od kojih je 100 s razvijenim AIDS-om. U protekloj, 2009. godini su u Federaciji Bosne i Hercegovine registrirana četiri nova slučaja HIV infekcije, od kojih dva s razvijenim AIDS-om, a u RS-u su registrirane tri osobe zaražene HIV-om, odnosno AIDS-om. Po spolu 80 posto je zaraženih muškaraca, a 20 posto žena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?